Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #1

Osvobodilnik 2021 #1
Verzija za tisk.
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.

12. februar 2021 – 1. letnik 1. številka

Na današnji dan 1909

Rodil se je Anton Zoran Mušič, slovenski slikarski, grafični in risarski mojster. Od novembra 1944 do konca vojne je bil zaprt v koncentracijskem taborišču Dachau. V tem času je na skrivaj narisal več portretov svojih sojetnikov.

Novice

Pogreb kulture

V ponedeljek na kulturni praznik so kolektivi Avtonomne Tovarne Rog s približno 200 podporniki izvedli protestni shod Pogreb kulture (v pripravljanju na novo klitje). V žalni opravi, noseč dve krsti, so sprevod vodili od AKC Metelkove, mimo mestne hiše do Prešernovega trga. Na njem so se protestniki od kulture poslovili s plesom z ognjem, pesniškimi recitali in drugimi točkami.


V poziv na pogrebno slovesnost so zapisali: “V imenu »kulture« so poskušali spodrezati korenine samoniklega kulturnega, socialnega in političnega v mestu. Pozabili pa so, da prihaja pomlad. Naša semena so se raznesla povsod.” Skupaj z njimi upajmo, da bosta kultura in upor kljub represiji kmalu spet vzklila.

Šolarji štrajkajo

V torek so dijaki na pobudo iniciative “Zahtevajmo šolo!” bojkotirali pouk na daljavo. Podporo jim je izrazilo tudi več profesorjev in ravnateljev. Dijaška organizacija je anketirala več kot 70.000 dijakov, od teh bojkot podpira več kot polovica.


Pripravili so tudi peticijo ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Ta je že pridobila več kot 2000 podpisov.

Rumena in modra na Metelkovi

V soboto se je okrog 20 pripadnikov Rumenih jopičev zadrževalo na Metelkovi. Gre za organizacijo, ki je znana tako po podpori vlade, kot po simpatiziranju z neo-nacizmom. Z razbijanjem po vratih so poskusili zastrašiti uporabnike. Predenj so hitro zapustili prizorišče so razprli še transparent z napisom: “Porušimo še Metelkovo”. Za razliko od proti-vladnih protestov te manifestacije policija ni motila. Morda je bila celo prisotna, le v rumenem namesto v neprebojnem jopiču?


V ponedeljek, medtem ko se je pogreb kulture na Prešernovem trgu bližal h koncu, je v bližini Metelkove zbralo osem transportnih policijskih vozil. Spremljala so jih še dodatna intervencijska vozila. Iz njih je izstopila okrog 40-glava čreda robocopov. Nekateri med njimi so bili oboroženi s puškami. V stilu Rumenih jopičev so marširali in razbijali po vratih. Čemu? Kdaj je bila nazadnje v Sloveniji potrebna takšna policijska prisotnost? Kdaj so nazadnje potrebovali takšno oborožitev?


Če lahko dejanja rumenjakov pripišemo kozarčku ali dvema preveč, nas mora policijska akcija skrbeti dosti bolj. Očitno ni šlo za ohranjanje javnega reda in miru – Metelkova je bila namreč ob tej uri skoraj prazna in za te namene bi zadostovala že ena patrulja. Očitno je šlo za politično akcijo, za zastraševanje vsakršne opozicije vladi. Za pravo parado proti vsaki alternativi.

Pismo

Povedal vam bom resnico

Ime mi je Anoir, prihajam iz Alžirije. Izza zidov deportacijskega centra Postojna vam bom povedal resnico. Že drugič sem zaprt v tem Centru za tujce. V Sloveniji sem zaprosil za azil, vendar mi ga niso odobrili, zato so me zaprli v Postojno. Prvič so me izpustili na prostost marca leta 2020, s papirjem, ki mi je dovolil zadrževanje na območju Republike Slovenije in mi prepovedal, da bi jo zapustil. Toda pustili so me brez dovoljenja za delo, brez pravice do socialne podpore ali do nastanitve. Znašel sem se na cesti.
Ko sem prišel ven iz Centra za tujce, sredi marca, sredi karantene, ko je bilo vse zaprto, sem se za pomoč obrnil na skupino ljudi, ki sem jih poznal tukaj v Sloveniji. Pomagali so mi z namestitvijo, s hrano, pijačo, obleko, z vsem. Uredili so tudi, da me je prišel pregledati zdravnik, ki mi je podaril maske in razkužilo. Lepo so skrbeli zame vse dokler me niso septembra ponovno zaprli v Center za tujce.


Še vedno se trudijo zame in mi pomagajo. Rad bi se zahvalil tem ljudem. Ti ljudje prihajajo iz Ambasade Rog, migrantskega socialnega centra v Rogu, ki je zdaj porušen. Uničenje Roga sem opazoval prek socialnih omrežij izza rešetk Postojne, popolnoma me je pretreslo. Ambasada Rog je pomagala mnogim ljudem, kot sem jaz, ljudem brez papirjev, ki nimajo dovoljenja za delo, ljudem, ki močno trpijo zaradi posledic nedokumentiranosti. Pozivam vse pristojne, da jim omogočijo nadaljevanje njihove aktivnosti, da jim omogočijo vzpostaviti novo zavetje za migrante, saj so rešili dostojanstvo mnogim.

Anoir Boakez, Alžirija

Protestna pesem

Veronika Razpotnik: NE HODI PO JANEZU

za betonskimi stebri izginjajo
sprehajalci psov zaljubljenci in tekači
nekdo je ponoči upodobil moža s televizije
in mu narisal hitlerske brke
pada vlada
preberem pod mostom
in se vsakokrat oziram navzgor
pa ne vidim ničesar
razen ptičjih kakcev
ki se jim je treba občasno izogniti
nad menoj drdrajo vagoni
za katere si vsakokrat želim
da bi zgazili čim manj ljudi
prosim ne se fuknit pod vlak
pa čeprav so te oglobili
ker se nisi držal brkatih ukazov
in že pred tem nisi imel za najemnino
poleg napisa
Ne hodi čez progo
je smrtno nevarno
bi moralo pisati
¡No pasarán!
ampak ne
to na pločniku tečnari grafit
nesrečnega moža s televizije
ki očitno ne mara
biti pohojen

Škandal tedna

Tako Aleš Hojs, nepreklicno odstopljeni minister, kot Zdravko Počivalšek, ki je naredil iz SMC stranko kolaborantov z janšizmom, se ta teden potegujeta za škandal tedna.


Prvi je namreč uspešno uporabil izgovor parcele v Kopru, da se je zapeljal z mamo vse do hrvaške meje. Čez njo ga niso spustili. Sam vztraja, da je preverjal delovanje hrvaških organov. Nekateri ponujajo bolj verjeten razlog: Zagrebška IKEA.


Drugi je prvi na svetu, ki je šel v Prlekijo na kozarec vode. V tamkajšnji gostilni je namreč imel “poslovni sestanek”. Vztraja, da je legalno, ker so pili samo vodo.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja