Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #3

Osvobodilnik 2021 #3
Verzija za tisk
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.

26. februar 2021 – 1. letnik 3. številka

Na današnji dan 1992

Ministrstvo za Notranje zadeve je iz registra stalnih prebivalcev nezakonito izbrisalo 25.671 ljudi, med njimi tudi rojene v Sloveniji. Kot da to še ni dovolj sramotno dejanje, so sramoto slovenske vlade še poglobile z mizernostjo odškodnin.

Novice

Prva zmaga taksistov

Taksiste so nepremišljeni ukrepi prisilili v upor. Namreč, kot smo že poročali v prejšni številki, jim je vlada zaukazala testiranje na vsake tri dni. Zakaj je to nemogoče ve vsakdo, ki se je kdaj sprehodil mimo (boljše rečeno široko naokrog) vrste za testiranje. Testiranje je še težje dosegljivo taksistom izven Ljubljane.
Protestne akcije so nadaljevali v torek. S svojimi službenimi vozili so oblegali parlament pri čemer smo bili opazovalci lahko priča neutemeljenemu popisovanju in kaznovanju. Niso pa protestirali zgolj Ljubljančani, pridružili so se jim predstavniki taksistov iz vse Slovenije.
Zbrali so se za zahtevo, da se zmanjša frekvenca testiranja na enkrat tedensko. Poudarili so, da pri ukrepu ne gre toliko za ščitenje zdravja, kot za pripravljanja terena na Uber in podobna podjetja. Ta podjetja v praksi opravljajo taksi prevoze brez licenc, običajno s povsem prekarizirano delovno silo.
V tujini se Uber sooča z mnogimi škandali – Italijanska sodišča so nedavno kaznovala Uber in podobna podjetja z 733 milijoni € kazni zaradi nezakonitih delavnih razmerij.
V kolikor vlada dovoli vstop v Slovenijo tako nelojalni konkurenci, bo direktno ogroženo preživetje 1500 taksistov. 1500 ljudi, ki so med epidemijo tvegali svoja življenja v prvih bojnih vrstah, kot del ključnih delavcev. 1500 ljudi, ki so mnogim omogočili varno pot od doma do bolnice ali službe. In nenazadnje, ogroženo bo preživetje njihovih 1500 družin.
A novico lahko končamo optimistično. Njihova zahteva po zmanjšanju frekvence testiranj je bila uspešna. Borbeno naprej!

Zaskrbljujoči precedent

Policija je na okrožno Ljubljansko sodišče podala dodatne kazenske ovadbe, povezane s četrtkovim protestom novembra lani. Največ se jih tiče Anisa Ličine. Ta je obtožen tako hujskanja k uporu kot sodelovanja v skupini, ki je preprečevala uradno dejanje policije. Za vsako obtožbo mu grozi do 3 leta zapora.
Poglejmo si pobliže. Prvega dejanja je obtožen zaradi pozivanja k četrtkovemu protestu in sočasnega spodbujanja k nasilju. Sodeloval v skupini pa fizično dejansko ni. Obtožen je vodenja le te, saj naj bi ji dajal navodila, kako delovati proti policiji.
Morda se komu zdijo četrtkovi protesti ali Anis Ličina sam sporni. Isto se lahko komu zdi sporno hujskanje k nasilju. A to naredi iz Anisa idealno tarčo – težko bo pridobil javno podporo. In to ni slabo zgolj zanj. Namreč, če ga sodišče spozna za krivega, to ustvari nevaren precedent. Kakšna je meja med Anisovim pozivanjem preko družabnih omrežij in pozivanjem koga drugega, nemara celo tebe? Bistveno namreč ni, da je pozival k nasilju, temveč, da je pozival k protestom.
Kakšna je meja med dajanjem navodil skupini in skokom čez ograjo pred parlamentom? Kaj pa če vzklikamo, ko so zraven nas drugi protestniki?
Problem je, da je tu Anisu težko stopiti v bran. Ampak ali nam ne bo še težje, če se takšnemu precedentu ne upremo? Kdaj bodo prišli po petkove bicikliste? Ali pa na žogobrc (če komu uide žoga v smeri policistov ali je to že nasilno dejanje?)?

Teorija

Grožnja depolitizacije

Razumeti moramo, da akcije proti Janšizmu ali korupciji ali nepremišljenosti določenih ukrepov niso izolirane, ampak jih združuje širši političen kontekst. Delamo si medvedjo uslugo, če kritiziramo zgolj Janeza Janšo in njegove izpade. Problem ni zgolj Janša, problem je kontekst v katerem deluje. Problem so prisilni varčevalni ukrepi, s katerimi bomo odplačevali “velikodušne” EU kredite. Problem je stalna težnja k prekariziranju in privatiziranju.
Če ignoriramo ta kontekst, tvegamo, da kritika Janšizma izgubi ves političen naboj. Da postane le kritika JJ estetike in ne vsebine. In ravno ta vsebina uničuje naša življenja.

Protestna pesem

Oton Župančič: Veš poet svoj dolg

Veš, poet, svoj dolg!
Nimaš nič besed?
Kaj zagrinjaš se v molk!
Vrzi pesem v svet,
pesem za današnjo rabo;
vsi jo bomo povzeli za tabo.

Vem, o vem svoj dolg,
v prsih tu me žge;
naj se mi grlo odpre,
bom zavijal ko volk,
na vse štirih bom stal vrh planine,
škripal in hlipal med pečine.

Vrh Možaklje bom stal,
pesem svojo rjul,
Blegaš jo bo čul,
Krim odmev bo dal;
v vse vetrove jo bom tresel,
eden jo bo na Pohorje nesel …

Gozd in gora poj,
silen ženimo hrup;
boga gmajna, le vkup
le vkup, le vkup z menoj
staro pravdo v mrak tulimo,
da se pretúlimo skozi to zimo.

Še bo kdaj pomlad,
še bo napočil zor;
tákrat volčji zbor
pojde lovce klat:
plani čez Savo, plavaj čez Dravo
zob za zob in glavo za glavo!

Škandal tedna

Tokrat ne gre toliko za škandal kot za popolen polom. Vlada je poskusila obstruirati kampanjo Samo ja pomeni ja. Namreč vložila je lasten predlog zakona, brez da bi tega objavila.
Kot da to še ni dovolj, je bil njihov predlog tako pomanjkljiv, da so ga umaknili iz obravnave.
Zato bo vseeno predlog zakona na osnovi kampanje, ki ga je predložila Koalicija Ustavnega Loka, obravnavan prvi.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.