Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #5

Osvobodilnik #5 - verzija za tisk.
Verzija za tisk.
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.

12. marec 2021 – 1. letnik 5. številka

Na današnji dan 1945

V koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen je umrla Ana Frank. Njen dnevnik je izobrazil mnoge generacije o grožnji nacizma. Kljub njegovemu izjemnemu pomenu ga je Zavod za šolstvo skozi zadnje 3 leta postopoma umikal iz učnih načrtov za slovenščino.

Novice

Novi zakon o tujcih

Vlada se je odločila konkretno zagreniti življenje vsem delavcem iz tujine. Trenutno obravnavajo spremembe Zakona o tujcih, ki jih bodo, v najslabšem primeru, sprejeli že 22. marca.
Spremembe zakona bodo razbile številne družine, ki že živijo v Sloveniji. Drugim bodo združitev z družino povsem onemogočile.
V praksi zakon tudi ukinja dostop do azila in zaostruje represijo nad nedokumentiranimi – ne uvaja le možnosti, da se ukine ženevska konvencija, ampak tudi uvaja totalen nadzor in arbitrarno zapiranje tujih državljanov.
Očitno so tujci dobrodošli v Sloveniji le brez družine in pravic, kot podplačani delavci za dve leti. Namreč, večini teh delavcev delodajalec ne podaljša pogodbe po 2 letih, saj se jih raje znebi, kot da bi bil prisiljen jim dati kar jim pripada – pogodbo za nedoločen čas. Tako izgubijo možnost delovne vize in tudi združevanja z družino. Namesto solidarnosti je politika naše države izžemanje.
Takšen zakon škoduje tudi državljanom, saj poslabšanje situacije dela delavcev ogrozi tudi situacijo drugega dela po principu konkurence.

Debirokrati

Zakonodajalni marš se nadaljuje z zakonom o debirokratizaciji. Naši debirokrati na oblasti ga predstavljajo kot poenostavitev postopkov, ki bo koristila nam vsem. Žal, to ne drži. Gre za zakon, ki bo šel še posebej na roko njim in njihovim prisklednikom. Naj navedemo le dve cvetke iz zakona: Socialna kapica bo naredila najbogatejše še bogatejše na račun prispevkov za socialno varnost; policisti bodo lahko izdajali plačilne naloge brez izjave morebitnega kršitelja in opisa dogodka.

557 delovnih mest

Največji delodajalec v Ormožu, Italijanski proizvajalec Safilo, se je odločil zapreti tamkajšnji obrat. Čeprav zatrjujejo, da so v dialogu s sindikati in lokalno skupnostjo, so bili tako sindikati kot župan neobveščeni o tej odločitvi. V imenu uravnoteženja proizvodnih zmogljivosti je tako resno ogroženo preživetje 557 družin.

Iz tovariških vrst

Delavska svetovalnica: NI DOVOLJ PERIODIČNO ZGRAŽANJE, NUJEN JE SISTEMATIČNI VSAKODNEVNI BOJ PROTI FANATIZMU APARATČIKOV!

Včeraj je novinarka RTV SLO Eugenija Carl objavila primer zavrnitve prošnje za mednarodno zaščito, kjer so aparatčiki na Ministrstvu za notranje zadeve zapisali »Posilstvo, ki ga je bila deležna prosilka, je sicer vsega obsojanja vredno dejanje, vendar kot tako ne predstavlja nehumanega ali ponižujočega ravnanja, kot izhaja iz definicije in prakse 3. člena EKČP. Po mnenju pristojnega organa pri prosilki in njenih hčerah, kljub temu, da je bila prosilka deležna posilstva, za mladoletni prosilki pa njuna mama zatrjuje, da sta mu morali biti priča, ne obstajajo kakšne posebne osebne okoliščine, ki bi kazala na to, da bi bile ob vrnitvi v izvorno državo izpostavljene resni škodi v smislu druge alineje 28. člena Zakoa o mednarodni zaščiti«
Veliko komentarjev tega ogabnega teksta je šlo v smer »poglej kaj dela Hojsovo ministrstvo«. Ampak pozor!! Enačiti te ogabne zavrnitve prošenj za mednarodno zaščito zgolj s Hojsom in časom njegovega »ministrovanja« je NAPAČNO. Pa ne zaradi tega, ker tega ni spisalo Hojsovo ministstvo – ne! Ampak zato ker je zadeva še veliko hujša –t a »odločitev« je del sistematične, že več let pred Hojsom prisotne politike ministrstva, ki se sedaj nadaljuje – in razrašča – pod »ministrom« Hojsom. Ta odločitev je del učinkovitega sistema – kot je učinkovit del sistema tudi “minster” Hojs.
Prava analiza stanja je torej naslednja: pod “ministrom” Hojsom uspeva MNZ brezosebnim aparatčikom končno (!) realizirati vse to, kar so že ves čas propagirali – in kar se navsezadnje zdaj tudi kaže z zadnjimi predlaganimi spremembami tujske zakonodaje, ki bodo naslednji teden obravnavane v Državnem zboru, in ki bolj ali manj očitno (še bolj) zapirajo vrata migrantom. Ta “odločitev” MNZ nam torej pokaže, kaj se zgodi ko se združita brezosebna večletna sistematična aparatčikarska politika zavračanja prosilcev za azil in program ideološkega uberapartčika tipa Hojs.
Da pa tudi konkretno prikažemo da je ta odločitev MNZ posledica večletnega sistematičnega brezosebnega fanatizma aparatčikov na MNZ, kateremu sedaj še krije hrbet program ideološkega uberaparatčika Hojsa, bomo jutri skupaj z Delovno skupino za azil objavili več ogabnih zavrnitev prošenj za mednarodno zaščito, ki so se zgodile v zadnjih letih!
Ni dovolj periodično zgražanje, nujen je sistematični vsakodnevni boj proti fanatizmu aparatčikov!
Goran Lukić, Delavska svetovalnica

Protestna pesem

Neznan avtor: INTERNIRANSKA

Oh, kako je dolga, dolga pot
iz tujine daleč pa do doma,
ceste bele so tako, sonce sije premočno
vso to dolgo, dolgo pot.

Le pospeši urni korak,
ker pred nami je še dosti truda, mrak.
Oh, kako je dolga pot
iz tujine daleč pa do doma,
ceste bele so tako, sonce sije premočno
vso to dolgo, dolgo pot.

Le postojte, bratje, sestre,
da počije to nemirno mi srce.
Oh, kako je dolga, dolga pot
in počivati ni več mogoče.
Domovina svobodna
se iz dalje mi smehlja
vso to dolgo, dolgo pot.

Škandal tedna

Karl Erjavec je dokazal, da odstop s funkcije predsednika DeSUS ne vzame vedno nujno nekaj mesecev. S svojim nenadnim odhodom je presenetil celo večino svoje stranke. Zdaj se navaja na novo življenje v pisarni IskraTela, kjer se nedvomno trdno bori proti fikusu za naziv najboljšega v vegetiranju.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.