Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #7

Osvobodilnik 2021 #7 - verzija za tisk.
Verzija za tisk
Osvobodilnik.
Ko prečitaš, pošlji naprej.
27. marec 2021 – 1. letnik 7. številka

Na današnji dan 1912

Rodil se je Franc Rozman, bolj znan po partizanskem imenu komandant Stane. Bil je španski borec, partizan in narodni heroj.

Novice

Uprava ŠDLJ vredna Janše

Uprava Študentskih domov v Ljubljani se že leta sooča s prostorsko stisko v študentskih domovih. V nekaterih primerih ni uspela zagotoviti nastanitve vsem upravičencem niti do konca šolskega leta, v katerem bi to nastanitev potrebovali. Sama nima orodij, da bi se soočila s tem problemom na konstruktiven način – nima pogojev ne za nakup ne za novogradnjo kapacitet. Ta pereč problem ignorirata tako občina kot pristojno ministrstvo, razen ko zvračata krivdo ena na drugo.
To, da se s problemom ne more soočiti konstruktivno pa nikakor ne opravičuje njene “rešitve”. Ta očitno je, da se znebi prenatrpanosti tako, da se znebi vsakega študenta, ki ji da za to izgovor s takšno ali drugačno simbolično kršitvijo.
Namreč spreminjajo način varovanja domov – s dežuranja študentov na varnostnike. Ta sprememba se je začela že prej, a kar je novo je, da bodo zdaj celotni domovi varovana območja. Hkrati se močno omejuje število druženj in prenočevanj tudi po epidemiji.
Očitno se je uprava odločila, da ŠDLJ ne bodo več študentski domovi, a neka simulacija vrtca, kjer mora vsak čepeti v sobi, biti tiho, dokazovati svojo istosvetnost varnostniku v lastnem domu, … in če mu kaj od tega ne uspe, dobi njegovo sobo naslednji “srečnež” na čakalni listi.

Iz tovariških vrst

Delavska svetovalnica: KAJ NAM POVE REALNOST SEZONSKEGA DELA?

Danes je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije objavila novico da je določena minimalna urna postavka za sezonske delavce, ki to delo opravljajo na podlagi pogodbe o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu. Po novem znaša 5,46 EUR. Nova minimalna urna postavka sicer stopi v veljavo s 1. aprilom letos.
Prav tako je za leto 2021 za izvajalce del po pogodbi o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu, podaljšano obdobje dela iz 90 na 150 dni.
Kar se tiče minimalne urne postavke: če pomnožimo 5,46 EUR s 176 delovnimi urami, pridemo do 960,96 EUR, kar je manj od zneska minimalne plače. Obenem pa poudarjamo, kar smo že večkrat poudarjali: “začasno in občasno delo v kmetijstvu” je bilo leta 2018 iztrgano iz delovne zakonodaje, in je zdaj “pogodba civilnega prava”. Saj veste, kot se firme pogajajo o ceni storitve z naročnikom, se sezonski delavec pogaja o “ceni storitve” z “naročnikom”. Ja, seveda. Torej se obdobje podplačanega in delovnopravno nezaščitenega delo v letošnjem letu še podaljšuje iz 90 na 150 dni.
Vse to pa seveda ne more iti mimo aktualne realnosti. Danes je v Državnem zboru razprava o spremembah Zakona o tujcih, ki praktično razbijajo družine tujcev (obdobje za združitev družine se podaljšuje iz 1 na 2 leti, hkrati se krči nabor sredstev za dokazovanje dovolj velikih sredstev).
Zakaj to pišemo? Skok natančno eno leto nazaj. Se spomnite nacionalne panike, kje se bo dobilo (tuje) delavce za sezonska dela?
Ministrstvo za kmetijstvo je celo navedlo, da je ” trenutno najbolj v težavah sektor hmeljarstva, ki je vsako sezono za pomoč na hmeljiščih uporabljal veliko delavcev iz tujine”.
Realnost tega podplačanega in delovnopravno nezaščitenega sektorja pa najbolj ponazori naslednji zapis objavljen konec prejšnjega avgusta v Delu:
“Trenutno je v naših hmeljiščih okoli 350 sezonskih delavcev, večinoma iz Romunije. Na uro dobijo 3,50 evra neto, delajo 12 ur na dan, pri čemer jim prenočišče, prevoz in hrano pokrije delodajalec, pove predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset. Na vprašanje, ali delavci delajo vse dni v tednu, Oset vzklikne: »Kaj pa drugega«, in doda, da v nedeljo delo končajo ob 17. uri.”
Tujci in tujke so torej dobri za podplačana (sezonska) dela – katerih “sezona” bo na koncu očitno trajala ker celo leto. Ko pa ti isti tujci želijo v Sloveniji ustvariti družinsko življenje, pa kar naenkrat iz “nujno potrebne delovne sile” (spomnimo se le konvojev slovenskih delodajalcev ki so po BiH in Srbiji na kadrovskih sejmih še pred kratkim kadrovali množice tamkajšnjih delavcev) – postanejo “izkoriščevalci sociale”.
Realnost je pa ravno obratna – prav te iste tujce se dnevno izkorišča kot poceni delovno silo. Ampak ta del je za javnosti tisti ta tih del. Ker gospodarstvo se pa ja ne sme ustaviti, a ne?
No, kaj bi se pa zgodilo, če v tem istem gospodarstvu – ne bi bilo tujih delavcev – kot se je prejšnje leto zgodila nacionalna panika, ko aprila ni bilo konvoja tujih delavcev pri obiranju hmelja? Kaj bi se zgodilo, če bi vsi ti izkoriščani nevidni tuji delavci, ki baje v prostem času izkoriščajo slovensko socialo, za kak dan, teden, mesec odložili svoja delovna orodja?

Protestna pesem

Partizanska: KOMANDANT STANE

Brigade s hribov so se vsule kakor plaz,
pogumni njih korak nikjer več ne zastane.
Za naš pravični boj, sovražniku v poraz
je borcem dala vsaka naša vas,
na čelu vseh je v boj hitel tovariš Stane.

Je že nasilnik na telesu našem stal,
globoko nade vse bile so zakopane.
Le naj slovenski rod s ujetim puntom vstal
in z lastno silo novo vojsko zbral,
pognal v naskok se z nami je tovariš Stane.

Zastave vojne, počastite mu spomin,
potem zvihrajte v boj z armado do Ljubljane!
In ves slovenski rod, hvaležno posveti
junakom svojim naj slavi, časti,
od zmag do zmag nas vodil je tovariš Stane!

Škandal tedna

Našemu cenjenemu predsedniku vlade Janezu Janši niso dovolili predvajati videoposnetka na razpravi o slovenskih medijih v Evropskem parlamentu. Ker mu niso dovolili spremeniti seje v svojo malo kinodvorano je sejo protestno zapustil. S tem je posredno dokazal, da so naši mediji neobjektivni v desno smer – o tem njegovem simboličnem protestu je poročalo več trobil kot o petkovih protetih.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.