Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #8

Osvobodilnik #8 - verzija za tisk.
Verzija za tisk
Osvobodilnik.
Ko prečitaš, pošlji naprej.
10. april 2021 – 1. letnik 8. številka

Na današnji dan 1912

Rodil se je Boris Kidrič, prvoborec in eden ključnih organizatorjev partizanskega upora proti okupatorju.

Novice

Buongiorno, gospod policaj!

Hojs izsiljuje. Drugače se temu ne da reči. Ker ni uspel izsiliti 37. a člena, ki bi podelil vojski pooblastila za nadzor nad domačim civilnim prebivalstvo, se je odločil podeliti ta pooblastila kar tujim policistom. Tako bodo na naše meje prišli policisti Italije, Avstrije in nekaterih drugih držav članic.
Kaj to pomeni za našo suverenost se raje niti ne sprašujmo. Res je, da naj bi ti policisti delovali pod nadzorom in vodstvom “naših”. A kako ta nadzor in vodstvo delujeta, vidimo že na primeru naše vojske, ki deluje pod takim nadzorom in vodstvom, ko sodeluje pri mejnem nadzoru. Spomnimo se maja lanskega leta, ko je slovenski vojak pod takšnim nadzorom in vodstvom (bil je sam na terenu) naperil puško v domačina.
In ja, ti policisti bodo lahko nosili svoje orožje, seveda le za primer silobrana. Problem je, da je možnost silobrana večja, če policist ne more najprej deeskalirati situacije. Kako bo italijanski policist, ki ne zna slovensko, deeskaliral situacijo s slovencem, mi ni povsem jasno.
Kakšna točno bodo imeli pooblastila še ni jasno. Ministrstvo za notranje zadeve jih je precej ohlapno nakazalo z: “policisti drugih držav članic EU-ja pri izvajanju skupnega ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško predvidoma pooblaščeni, da v skladu z zakonodajo Republike Slovenije ustavljajo osebe, ki so se poskušale izogniti policijski kontroli; ugotavljajo identiteto oseb; opozarjajo; izrekajo ukaze; iščejo osebe; opravijo varnostni pregled; izvedejo cestno zaporo z blokadno točko; pregledajo osebe; zasežejo predmete in opravijo privedbo”
Po domače, te stvari niso možne brez uporabe prisilnih sredstev, kot so vklepanje, solzilec in fizična sila. Ne le, da bodo takšnega tretmaja deležni begunci, ampak jih gotovo bomo tudi mi.
Vprašajmo se zdaj, kako je bilo zadnjič, ko so v večjem številu harali po naših mestih in njivah nemški in italijanski policisti. Italija zločinov fašističnega režima nad slovenci še vedno ni priznala. In mi jih vabimo nazaj?

Pitna voda? Ne, hvala.

30. marca je državni zbor sprejel zakon, ki umika nekatere omejitve za gradnjo na vodnih in priobalnih zemljiščih. To ogroža vse nas, saj močno povečuje tveganje onesnaženja pitne vode, ki jo uporabljamo prav vsi. Hkrati ogroža javni dostop do obale. Zakon je bil sprejet na hitro pod velikim vplivom Ministrstva za gospodarstvo.
Več iniciativ se je odzvalo na zakon z dvema predlogoma referenduma, ki sta zbrala več kot 42 tisoč podpisov in peticijo, ki je zbrala 53 tisoč podpisov. Kljub temu se državni svet ni odločil za veto, ki bi zakon poslal v ponovno obravnavo.
Očitno ima v tej državi kapital proste roke, da mešetari z javnimi viri kakor se mu zahoče. Res pa je, da v tem primeru vprašanje kdo pije in kdo plača ni primerno. Plačali bomo mi, pili pa tudi. A slabo vodo.

Nadzor nad dodatki

Javnost razburjajo ogromni dodatki, ki jih v času epidemije prejemajo zdravniki. Minister za zdravje je upravam naročil, naj izvedejo nad njimi nadzor.
V ljubljanskem kliničnem centru je v. d. generalnega direktorja Jože Golobič sprejel sklep, da bodo izvedli nadzor le nad plačno skupino J, kjer so bili dodatki najmanjši. Tako nadzirajo dodatke v višini zgolj nekaj deset evrov, ki jih prejemajo že tako podplačani delavci, medtem ko ignorirajo zloglasne več tisoč evrske dodatke. V UKC LJ vztrajajo, da gre zgolj za pomoto.

Kam gre naš denar?

V zadnjih tednih je več kot tisoč ljudi izvedelo, da bo v kratkem ostalo brez dela. Namreč zapirajo se obrati treh tujih družb Safilo, Adient in Treves. Že zapiranje uspešnih obratov z namenom, da bi jih odprli drugje, kjer lahko delavce podplačajo še bolj je zločinsko. A res zločinsko je, da so te tovarne pred zaprtjem pobrale državno pomoč, bojda namenjeno ohranitvi delovnih mest.
Adient je preko interventnih ukrepov prejel 1,3 milijona evrov nepovratnih sredstev. Safilo jih je prejel okrog milijon, Treves pa še okrog četrt milijona. Čeprav zdaj zapirajo, jih ne bodo rabili vrniti. Sredstva, ki jim jih je naša država podarila, da bi ohranili delovna mesta, bodo pokasirali v lastne žepe.
Ministrstvo za gospodarstvo je pojasnilo, da “Seveda ne moremo podjetij zavezati, da ohranjajo delovna mesta za nedoločeno obdobje. Trg dela je fleksibilen in podjetja sprejemajo poslovne odločitve.” Po domače, pojasnili so nam, da nimajo hrbtenice in da prosto delijo naš denar naokrog, brez da bi obvezali prejemnike tega denarja, da z njim ravna v skladu z njegovim namenom.

Protestna pesem

Kajuh: KO ČLOVEK BO ČLOVEKA PREPOZNAL

Zakaj ne nosite v dlaneh
svojih src, ljudje?
Zakaj vam niso vpisane v očeh
vaše misli in želje?
Kajti prav v teh dneh,
ko je vsaka slutnja greh,
ko si vsak želi uteh
in skriva vsak po svojih se poteh,
prav v teh, prav v teh usodnih dneh
bi morali nositi vsi srca v dlaneh …
In kadar bi se zavedeli,
kaj naš up velja,
kaj velja naš težki boj,
da ni malo naših,
da nas je nebroj!

Ljudje,
če v vaših bi očeh razbral,
po kakšnih hodite poteh,
in če vsakdo od vseh srca
na dlan bi dal,
da človek bi človeka prepoznal,
takrat bi v hipu
stari svet propal …

Škandal tedna

Mojca Škrinjar, poslanka iz vrst SDS, se je lotila neusmiljene in temeljite kritike SFRJ. Najbolj jo v prejšnjem režimu moti, da ni bilo sadnega jogurta. Svojo kritiko je namreč začela z zdaj že znameniti besedami: “Med leti 1980 in 1991, še zlasti pa med 1980 in 1985 nisi kot običajen državljan dobil sadnega jogurta,”
Predstavnik Ljubljanskih mlekarn se je odzval s sliko embalaže pomarančnega jogurta iz tistega časa. Mar to dokazuje prisotnost UDBO-MAFIJE tudi v teh krogih?

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.