Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #11

Osvobodilnik 11 - verzija za tisk.
Verzija za tisk
Osvobodilnik.
Ko prečitaš, pošlji naprej.
7. maj 2021 – 1. letnik 11. številka

NA DANAŠNJI DAN LETA 1771 …

… se je rodil Robert Owen, eden prvih, ki so si upali sanjati socializem.

NOVICE

Vojaščina za minimalca in kafe

Ministrstvo za obrambo je pripravilo res mamljivo ponudbo: kdor gre na prostovoljno vojaško usposabljanje za 13 tednov prejme bruto skorajda 3200€.

Hiter račun žal pokaže, da je to komaj kaj več kot minimalna plača. Na dan znese zgolj okrog 40 centov več. Nadobudni vojaki si bodo lahko torej lahko privoščili eno kavo več na tri dni.

Pozabljamo pa še na en pomemben faktor — dodatke. Vsaj mi dvomimo, da se bo našel denar zanje. Navsezadnje je naša država ravnokar namenila 780 milijonov evrov za orožje. Kaj dosti verjetno ni ostalo, niti za zdravstvo, niti za naše trenutne in bodoče vojake.

Vprašajmo se zdaj, zakaj sploh rabimo več vojske. Ker smo ogroženi ali ker nam to narekuje NATO? Ne le, da naše ministrstvo laja na ukaz NATO pakta, a si celo drzne mamiti mlade z mizerno majhnimi zneski.

Konec socialnega dialoga

Verjetno vsi, ki delamo, že dolgo čutimo, da ne državi ne našim delodajalcem ni kaj dosti mar za nas. Neko iluzijo dialoga med sindikati (sicer povečini pomanjkljivimi predstavniki delavcev), državo in gospodarstvom je predstavljal Ekonomsko-socialni svet. Tam so namreč predstavniki teh treh prerešetavali določene zakonske predloge.

Do nedavnega. Z nastopom Janševe vlade je ta organ postal le gola formalnost, nekaterih ključnih predlogov (denimo davčnih sprememb) naj sploh ne bi dobili na mizo.

Sindikati so zato rekli bobu bob in se odločili obstruirati svet. Pravijo, da nočejo delovati kot iluzija, da je vse kakor mora biti.

IZ TOVARIŠKIH VRST

Palestinians in Slovenia: POZIV NA TISKOVNO KONFERENCO

Organiziramo to tiskovno konferenco (op. 21. maja ob 18:30 na Trgu republike), da obvestimo širšo slovensko javnost o kršenju mednarodnega prava in vojnih zločinov, ki jih Izrael vrši nad palestinskimi civilisti.

Situacija je začela eskalirati, ko so izraelske oblasti pred parimi tedni začele z nasilno evikcijo palestincev, ki živijo v Jeruzalemu. Vrgli so jih iz stanovanj, in v njih naselili izraelske državljane, palestince pa so prepustili ulici, kjer se nad njimi večkrat znašajo policisti in vojska.

V ponedeljek zvečer so izraelske oblasti začele z raketiranjem Gaze. Glavne tarče so bile stanovanjske hiše. Oblasti pa so širile lažno propagando, da v njih prebivajo poveljniki bataljonov palestinskih oboroženih sil.
V treh dneh je tako umrlo več kot 50 civilistov, večino od njih so bile ženske in otroci.
Še posebej pomembno se nam zdi, da na to opozorimo Slovence, saj premier Janša odločno podpira izraelsko vlado in s tem genocid nad Palestinci.

Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper: PERIČ, SIMONOVIČ IN JELINČIČ: IZDAJALCI PRIMORSKE?

Včeraj je 44 poslancev izdalo nacionalni interes in slovensko suverenost. Z glasovanjem PROTI noveli Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper so utrdili možnost ropanja in lomastenja po prepomembni državni infrastrukturi kot sta drugi tir in Luka Koper.

Izpostavljamo poslance, ki jih že zaradi navezanosti na Primorsko oziroma Istro posebej obsojamo izdaje.

Izolana Gregor Perič (Stranka SMC) in Branko Simonovič (DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije) ter v Žusterno priseljeni Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) hočejo našo primorsko zemljo dati Madžarom!

Perič in Simonovič, ki sta pred leti iz ribiškega kraja odšla v Ljubljano s polnimi usti zaščite interesov Istre in njenih prebivalcev, delavcev, kmetov, podjetnikov, upokojencev, sta se le še enkrat več izkazala kot brezhrbteničnika, ki kimajoče zalezujeta njun edini cilj: ohranitev udobnega fotelja v slovenskem parlamentu.

Jelinčič se je 28. junija 2016 udeležil velikega protesta “Luke ne damo!” v organizaciji Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani Slovenija! Ob zbiranju pred upravno stavbo Luke Koper je zelo ognjevito besedičil: “Gre za nacionalni interes, gre za to, da nam hočejo ukrast’ biser, ki je tukajle v Kopru! Gre za neskončno svinjarijo, ki jo dela slovenska vlada! ”(https://www.youtube.com/watch?v=OvA7BqlSjfw na 13 min in 33 s celotna izjava). Izgleda, da je njegov nacionalni interes sedaj madžarski nacionalni interes.

Poslanec italijanske narodne manjšine Žiža Felice se seje Državnega zbora ni udeležil. Očitno mu tematika ni dovolj pomembna.

Iz Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper čestitamo zavednim domoljubom, ki so se opredelili proti izdaji in podprli novelo zakona:Matej T. Vatovec (Levica), Meira Hot (Socialni demokrati (SD), Brane Golubović (Stranka LMŠ) in Vojko Starović (SAB – Stranka Alenke Bratušek).

PROTESTNA PESEM

Fran Albreht: SPEV PROLETARCEV

Nas je rodil granitni trdi tlak
velikih mest, širokih cest,
nas je plodil dušeči, vlažni mrak —
naš otec glad je, majka nam bolest.

Mi vsi v prokletstvu smo zaplójeni,
mi vsi spočeti smo v prokleti dan,
mi, sužnji gladni, smo obsojeni,
da sipljemo bogastvo v skopo dlan.

A naš je svet! Čez vse strani
smo zasejali ta svoj sužnji rod:
da — kadar mi zamahnemo s pestmi —
se stresa zemlja , odgovarja svod;
da — kadar mi zapojemo svoj spev —
se v bajonetih mesta razblešče,
v nebo grmi njegov srdit odmev,
v foteljih starci plešasti medlé …

OH, TI POLICAJI!

Zakaj imajo policisti vedno s seboj psa?
Da je vsaj eden šolan.

Zakaj policisti vedno hodijo v paru?
Ker en zna pisat, drug pa brat.

ŠKANDAL TEDNA

V Sloveniji je pokojninska blagajna očitno tako prazna, da se morajo nekateri pri 75. letu vrniti v službo.
Seveda je govora o Dimitriju Ruplu, ki je verjetno edini, ki jemlje resno njegovo kandidaturo na vrh Javne agencije za knjigo.

Kako unikatno je usposobljen za to pozicijo je povedal kar sam: “Nekaj vem o knjigah, nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas.”

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja