Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #18

Osvobodilnik 18, verzija za tisk.
Verzija za tisk.
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.
3. oktober 2021 – 1. letnik 18. številka

NA DANAŠNJI DAN LETA 2013 …

… je utonilo več kot 360 beguncev v brodolomu v bližini Lampeduze.

NOVICE

Bobri

Sredina huda ujma je bila morda res najhujša v nekaj stoletjih, a ni za zanemariti dejstva, da je Ljubljano poplavilo že drugič letos.

Če se Ljubljančani nočejo sprijazniti z življenjem koliščarjev, se bo morala naša oblast naučiti dve stvari: prvo, da bodo podnebne spremembe vodile v še večjo pogostost neviht in drugo, da nekaj smrdi okrog vzdrževanja javne infrastrukture v Ljubljani.

Nekdaj so odtoke čistili skupnostno z udarniškimi akcijami. Kdo skrbi za njih danes? Raje niti ne načnimo stanja streh v naših zdravstvenih in kulturnih ustanovah.

Novi šerif v mestu

Hojs, Olaj in Janša so enotni, da še ni dovolj policijske represije. Še posebej protesti ta teden so vodili v obilico njihovega javnega gneva in sprememb vodstvene sheme policije. Tako vodenje Policijske uprave Ljubljana začasno prevzema Janez Rupnik.

Hojs bi zaprl Ljubljano

Po srečanju med protestniki za pravice žensk in protestniki proti splavu je Hojs zapisal, da je čas, da začne policija izvajati 9. člen ZNPPol. Ta člen določa, da lahko minister že ob verjetnosti kršitev javnega reda, policiji odredi, da omeji ali prepove gibanje na določenih javnih mestih za čas do 7 dni.

Vodni top

V sredo je policija spet uporabila vodni top in večje količine solzilca. Po spletu krožijo slike oblakov solzilca tudi v strnjenih naseljih in celo na otroškem igrišču. Je to zdravo življenjsko okolje? Nediskriminatorna raba sredstev za nadzor množic nesorazmerno vpliva tudi na lokalno prebivalstvo, ki se shodov samih ne udeležuje.

Kdor gre na študij …

Včasih so rekli, da kdor gre na Dunaj, mora pustiti trebuh zunaj. Žal moramo v tem pregovoru namesto Dunaj vstaviti “študij”. Skoraj polovica vseh študentov in dijakov, ki dela preko študentskega servisa, si brez tega dela namreč ne more privoščiti šolanja. Skratka, študij okrog 34 tisoč študentov in dijakov je socialno ogrožen.

Ni pa to zgolj študentski problem – pomanjkanje regulacij študentskega dela namreč ogroža redne zaposlitve, saj gre veliko delodajalcem bolj na roko zaposliti vsak mesec drugega študenta, kot pa nekomu ponuditi redno zaposlitev. Zaradi tega so študentje praktično že izrinili poklicne natakarje, nekoč cenjen poklic.

Rešitev za študente moramo iskati v izboljšavi štipendijske sheme in v boljši regulaciji študentskega dela.

Janssen

28. septembra se je vlada odločila odkupiti 100 000 domerkov cepiva Jannsen od Madžarske.
Le dan za tem so to cepivo začasno umaknili iz uporabe, zaradi sumov zapletov pri cepljenju s tem cepivom pri smrti mlajše bolnice.

Adria

Izgleda, da bodo bivši zaposleni v Adria Airways ta mesec končno prišli do svojih plač. Spomnimo – stečaj Adrije dve leti nazaj je pomenil izgubo dela za 550 pilotov, stevardes in drugih zaposlenih. Ta mesec so v stečajnem postopku končno prišle na vrsto njihove zamujene plače in odpravnine.

INTER

Leningraz

Naše politike skrbi. V Gradcu je komunistična partija dobila večino na lokalnih volitvah. Uspeh jim je zagotovilo dolgoletno terensko delo, pristen stik z ljudmi in platforma zgrajena na koherentni stanovanjski politiki. Lekcije že iščejo tudi v skrajno-desnem NSI-financiranem časopisu Domovina: “Prav tako pa se velja naučiti, da je tudi politično nujno nagovoriti vprašanja, ki so ljudem pomembna in na način, ki resnično odgovarja na probleme”.

Das Auto

Morda so naši jekleni konjički že malo prezasvojeni z računalniki. Zaradi pomanjkanja polprevodnikov bo Volkswagen za 12 dni zaprl proizvodnjo v Wolfsburgu, po tem bo pa 20.000 delavcev opravljalo delo zgolj za skrajšan delovni čas. Proizvodnjo hibridov je do konca leta ustavil Opel v svojem obratu v Eisenachu. Do ponovnega odprtja bodo delavci ostali brez dela in plačila. Skratka, za nihanja na svetovnem trgu bodo spet plačali delavci.

PO POTEH

Dobro uro iz Ljubljane po krasni stari cesti se v osrčju Dolenjske nahaja naselje Podturn. Na videz vsakdanji slovenski kraj v okoliških gozdovih skriva bogato zgodovino. Nahajamo se namreč le streljaj od Baze 20, ki je služila kot glavno oporišče Centralnega komiteja KPS in izvršnega odbora OF.

Zaradi odročne lege in iznajdljivosti partizanov ni bila nikoli odkrita, danes pa je dostop omogočen z avtomobilom, zadnjih 500m pa je potrebno opraviti peš.

Na ogled je vsega skupaj 26 barak, v dveh pa so stalne muzejske razstave, ki prikazujejo vrsto aktivnosti, ki so jih izvajali partizani.

Ž. B.

PROTESTNA PESEM

Peter Levec: SPOMINI

Žar minulih vojnih let
v prsih nam budi spomine
nanje, ki so iz temine
v zarjo dvignili nov svet,
nanje, ki v naš čas zazrti
so odšli po poti smrti.

Dolge v noč so šle kolone,
v smrt, da mi bili bi srečni.
Že za njimi sonce tone:
daljni so, nesmrtni, večni.

Včasih še srce vztrepeče,
misel svetla gre za njimi
in kot v vetru cvetje rdeče
v prsih valove spomini.

OH, TI POLICAJI!

Koliko policajev je potrebno, da zamenjajo pregorelo žarnico?
Pet. Eden stopi na stol in prime žarnico, ostali štirje pa stol dvignejo in ga vrtijo okrog.

ŠKANDAL TEDNA

Shoda proti pravici do splava se je udeležil tudi veleposlanik Poljske. Ni kaj, v 90ih so nam prodajali, da bomo druga Švica, zbarantali pa so nas v drugo Poljsko.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.