Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #19

Devetnajsti Osvobodilnik - verzija za tisk.
Verzija za tisk.
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.
10. oktober 2021 – 1. letnik 19. številka

NA DANAŠNJI DAN LETA 1892 …

… se je rodil Ivo Andrić, edini jugoslovanski dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

NOVICE

Z rušade na juriš

Po kadrovski rušadi na vrhu ljubljanske policije je prišlo še do rušade v narativi naše drage vlade. Medtem ko so se prvo napihovali kot mladi petelinčki s hvaljenjem policijskega tretmaja protestnikov v torek, zdaj ponižno zagotavljajo, da ni bilo nikakršnih političnih pritiskov na policijo.

Spomnimo: Boštjan Glavič je odstopil s funkcije šefa PU Ljubljana potem, ko sta ga Janša in Hojs javno kritizirala, da je do protestnikov premehek. Temu je sledilo začasno imenovanje Janeza Rupnika.

Le temu so podarili izvedbo 9. člena, ki je policiji omogočil veliko bolj grobo rabo sile v torek. To so seveda pridoma izkoristili in nediskriminatorno zalivali center Ljubljane s solzilcem in vodnim topom.

V vsaki normalni državi bi to pomenilo Rupnikovo razrešitev, a je namesto tega prejel številne pohvale.

Tudi če se vlada ni formalno vmešala v upravljanje policije, je to gotovo mehki pritisk, katerega posledice so na lastni koži občutili tako protestniki kot mimoidoči.

Policisti so si namreč privoščili veliko več kot prej. Številke dovolj jasno govorijo že same: izstrelili so 400 nabojev solzilca, vodni top so uporabili večkrat na vsaj dveh lokacijah. V vodo so primešali solzilec. Prišlo je tudi do juriširanja policije med protestnike.

Policija se sicer zagovarja, da solzilec ne povzroča trajnih posledic in da očitno niso uporabili prevelike sile, saj so resno poškodovali “zgolj” dva protestnika.

Dejstva govorijo proti njim – le sreči se lahko zahvalimo, da ni prišlo do smrtnih žrtev policijskega nasilja. Posledice uporabe kemičnih sredstev v Ljubljani pa bodo prebivalci žal šele občutili.

M. S.

INTER

Puntarji

Utar Pradeš, Indija, 3. 10. 2021

Indijski kmetje že nekaj več kot 10 mesecev protestirajo proti novim kmetijskim reformam. S temi želi vlada Narendre Modija doseči liberalizacijo kmetijstva.

S kmetijstvom si svoj vsakdanji kruh služi 150 milijonov indijcev. Nove reforme so pogubne za malega kmeta (v to kategorijo spada okrog 85% kmetov), saj med drugimi odpravijo minimalne prodajne cene pridelkov. Nova zakonodaja je izrazito v prid velikim korporacijam, malega kmeta pa stisne v kot. Tako bi bil ta primoran prodajati pridelke z izgubo ali pa jih sploh ne prodajati.

V protestih 3. 10. je umrlo vsaj 8 ljudi, od tega 4 kmetje, saj je konvoj vozil zapeljal v skupino protestnikov. Voznik enega izmed vozil, udeleženih v napadu na protestnike, naj bi bil tudi sin federalnega ministra Ajay Kumar Mishra.

Protestniki zahtevajo odstop ministra, napovedali pa so tudi stopnjevanje protestniških akciji in večje udeležbe na protestih.

Ž. B.

Trdnjava EU

Pojavili so se posnetki z meje med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, na katerih zamaskiranci s policijskimi palicami pretepajo begunce. Z opreme je jasno, če že ne dokazljivo, da gre za pripadnike hrvaške policije.

Žal je pri tovrstnem nasilju sokriva tudi naša država, saj je to le en korak v postopkih verižnega vračanja. Gre za ilegalno prakso vračanja prebežnikov iz denimo Slovenije na Hrvaško, ki jih potem porine naprej v BiH. Vse bolj jasno je, kaj Šengen dejansko pomeni – prost pretok kapitala znotraj EU, občasen prehod ljudi in brutalen režim na šengenski meji. Ta koristi zgolj kakšni Nemčiji in Franciji, prisiljeni smo ga pa izvajati ravno mi.

Skratka, namesto druga Švica smo postali nemški pes čuvaj.

M. S.

TEORIJA

Jok!

Solzilec je zgolj nedolžno ime za bojni plin, katerega rabo v vojnih razmerah Ženevska konvencija prepoveduje že od leta 1925. Absurdno pa je, da je njegova uporaba dovoljena na civilistih.

Izpostavljenost velikim količinam solzilca lahko povzroči slepoto, kemične opekline in celo odpoved dihalnega sistema in s tem smrt.

Problematičen je tudi sam način sprožitve solzilca – v obliki naboja lahko povzroči hude poškodbe in celo smrt, če zadane človeka. V primeru škropljenja z vodnim topom, pa pokrije veliko površino in pride celo v stanovanja. V zraku ostane več ur.

Bomo res tolerirali uporabo bojnega plina v naši Sloveniji?

M. S.

PO POTEH

Tokrat nas pot ponese v Rdeče Revirje. Nad Trbovljami leži zaselek Čebine, v njem pa samotna kmečka hiša iz 19. st. Na videz nepomembna domačija v sebi nosi bogato zgodovino. Tu je 18. aprila 1937 zasedal ustanovni kongres Komunistične partije Slovenije.

V spomin na ta dogodek je na fasadi spominska plošča, v pritličnih prostorih pa je urejena muzejska zbirka, ki prikazuje politično stanje in brezupni položaj delavstva med obema vojnama.

Ž. B.

PROTESTNA PESEM

Mile Klopčič: TITOVO IME

To, kar nam pod domačim je nasiljem
teptano vero ohranilo živo
in komaj slutenim, še daljnim ciljem
vtrdilo je zvestobo nezmagljivo —

In kar zbudilo v nas je davne sile,
ki jarmi so stoletni jih mrtvili,
da so roke v pesti se nam sklenile,
ko zemljo so raztrgano delili —

To, da smo z voljo do trpljenja in žrtev
z nasiljem se sprijeli prerojeni,
ko bil je sklep, da bodi rod naš mrtev,
in boj končali smo osvobojeni,

Osvobojeni, da živimo v časti
in da po svoje usodo si krojimo,
da več ne maramo pod silo pasti —
vse to v imenu Tito mi častimo.

OH, TI POLICAJI!

“Katerega smo danes?” vpraša policist svojega kolega.
“Ne vem.”
“Ali ne piše v časopisu?”
“Ta je včerajšnji.”

ŠKANDAL TEDNA

SDS je organiziral srečanje v Marezigah, v kraju kjer se je začel upor proti okupatorju. Glede na njihovo sodelovanje z neonacističnimi skupinami in na izjave kot je tista o svinjah in biserih, gre očitno za pljunek v obraz celotni Primorski.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.