Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #20

Osvobodilnik 20. številka, verzija za tisk.
Verzija za tisk.
Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.
17. oktober 2021 – 1. letnik 20. številka

NA DANAŠNJI DAN …

… obeležujemo svetovni dan boja proti revščini. V Sloveniji pod pragom revščine živi 254.000 ljudi, med njimi 97.000 upokojencev. Koliko časa bomo še izgubljali boj proti revščini?

NOVICE

Revoz

Novomeško avtomobilsko podjetje zmanjšuje proizvodnjo na izmeno in pol. To pomeni izgubo dela za 350 delavcev. A težave je Revoz očitno imel že prej. Še marca lani je zaposloval približno 3400 delavcev, danes jih zaposluje zgolj 2400. Glavni razlok za zmanjševanje proizvodnje naj bi bila t.i. kriza s polprevodniki. Gre za svetovno pomanjkanje čipov, ki ga še dodatno otežujejo pandemični zapleti v logističnem sektorju. Iz taistega razloga so proizvodnjo morali zmanjšati tudi v podjetju Adria Mobil.

Revoz je drugače velik prejemnik javnega denarja. Leta 2013 mu je država namenila 22,5 milijona evrov projektne pomoči. Seveda tovrstnih pomoči država velikodušno ne pogojuje z ohranitvijo delovnih mest.

M. S.

Vipap

Krški proizvajalec papirja Vipap Videm Krško se je znašel v hudih težavah. Obrat zaposluje okrog 400 delavcev, hkrati pa delo nudi še okrog 1100 lokalnim manjšim podjetnikom in obrtnikom.

Podjetje je v lasti dveh čeških lastnikov, družb Vipap Holding in Vipap CZ. V sredo se je zaradi dolgov podjetja začela prisilna poravnava.

Kar pa je malce nenavadno, je, da je posojilodajalec, ki je predlog za to poravnavo podal ravno eden od njenih lastnikov – Vipap CZ.

Zaenkrat lahko le upamo na za delavce ugoden razplet, bomo pa zadevo pozorno spremljali.

M. S.

875.000€

To je znesek nagrad, ki ga bo Hojsovo ministrstvo za notranje zadeve izplačalo 2300 policistom in 80 javnim uslužbencem za varovanje vrha EU prejšnji teden.

Eno vprašanje ostaja: je to podkupnina, s katero hočejo zmanjšati pritiske policijskih sindikatov, ali je to zgolj mastna nagrada za izživljanje policije nad protestniki?

M. S.

Novi rekordi

Dizel je na avtocestnih črpalkah dosegel ceno 1,49€ na liter. S tem je padel nov rekord. Se kdo še spomni izjav naše vlade, da bomo po sprostitvi cen bencina tankali za 1€ na liter? Je pa rekord gotovo osrečil ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Saj se še spomnimo, da je tik pred liberalizacijo cen bencina kupil Petrolove delnice?

M. S.

Kriza

Delničarji slavijo, a nas vse ostale čakajo precej dražje položnice. Cene energentov so šle v nebo, kar skupaj s trenutnimi težavami v proizvodnji napoveduje težko zimo za večino Slovenije. Ekonomisti vzrok za rekordno rast cen iščejo v povečanju potreb proizvodnje, a dejstvo je, da je te še vedno veliko manj kot pred epidemijo.

Rast cen energentov zna tudi ohromiti velike dele proizvodnje in s tem ogroziti številna delavna mesta.

Stabilna cena energentov je nujno potrebna tako za gospodinjstva (od ogrevanja do bencina) kot za proizvodnjo. Zato je ne bi smeli prepustiti tržnim nihanjem.

M. S.

Dobra praksa

Velenjska občina se je odločila, da nekaj časa ne bo računala najemnine za svoje poslovne prostore. Tako bo 14 najemnikom in 7 podnajemnikom pomagala malo lažje preživeti izgubo prihodka zaradi epidemije.

M. S.

INTER

Rdeči Rim

Rim, Italija, 16. 10. 2021

V podporo Italijanskim sindikatom se je na protestih v Rimu včeraj zbralo okrog 60.000 ljudi. Protestirali so proti fašizmu, specifično za prepoved neofašistične skupine Forza Nuova.

Le ta je prejšnji teden med protesti proti korona-ukrepom vdrla na sedež največjega italijanskega sindikata CGIL in v urgenco. Takrat so tudi poškodovali štiri zdravstvene delavce.

M. S.

PO POTEH

Ta vikend se bomo odpravili v Javorovico na Dolenjskem, kraj bolečega spomina. Tu je namreč izgubilo življenje 113 partizanov. Obkolila sta jih okupatorska in domobranska vojska. Danes se tu nahaja impozanten spomenik, okoliški gozdovi in kraji pa ponovno oživijo ob spominski slovesnosti 18. marca.

V bližini se nahaja tudi Kartuzijanski samostan Pleterje, ki je danes znan predvsem po agrikulturnih pridelkih, med drugo svetovno vojno pa so menihi pod vodstvom priorja Leopolda tesno sodelovali s partizani, jih oskrbovali s hrano in zdravili. Po kapitulaciji Italije so priorja nacisti zaprli.

Ž. B.

PROTESTNA PESEM

Kajuh: PARTIZANOVO SLOVO

Večer je. V breze veter se zaganja,
tovariši so že odšli naprej,
sama sva sredi teh samotnih vej.

Z menoj dekle, si žalost vso nosila,
ah, kdo bo nosil žalost zdaj …
Z menoj si boli in radost delila,
ah kdo, kdo jih delil bo zdaj?

Še dosti, dosti bi povedal,
a vse besede v prsih mro,
samo še to: da rad pogledal
poslednjič v tvoje bi oko.

A zdaj odidi, pojdi zdaj domov,
žrtvuj se in ne straši se grobov,
če vrnem, vrnem se, ko svet bo nov!

OH, TI POLICAJI!

Zakaj krava leti za policijskim avtom?
Ker sta notri dva bika!

KAM GRE NAŠ DENAR?

Policija je za novi vodni top leta 2016 odštela 1.160.000€.

ŠKANDAL TEDNA

Ta teden se je Janša spravil na milijarderja Soroša, enega najbolj znanih bančnih mešetarjev. Nič novega, a nas vsak teden znova preseneti reakcija naše drage opozicije. Ni važno na koga se Janša spravi, ga bodo kovali v zvezde.

Naroči se:

Naroči se na osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.