Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2021 #21

Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.
24. oktober 2021 – 1. letnik 21. številka

Na današnji dan 1929 …

… se je sesula borza v New Yorku. Takoimenovani Črni četrtek je bil simbolični začetek Velike krize, ki je trajala vse do druge svetovne vojne.

NOVICE

Nove davčne olajšave

Zaradi širitve davčnih olajšav in sprememb pri računanju osnove bo državni proračun izgubil okrog 27 milijonov sredstev. Na čigav račun jih bodo nadomestili?

Matija Sirk

Odstop

Iz Luke Koper so sporočili, da bo 15. novembra odstopilo trenutno vodstvo. Nadzorni odbor Luke Koper, ki ga vodi hišni odvetnik SDS-a Franci Matoz ob novici o odstopu še ni sporočil, kdo bo vodil podjetje.

Del zemljišč Luke želi vlada ponuditi Madžarski v zameno za posojila. Spomnimo tudi, da v njej pretežno garajo agencijski delavci, ki so zdaj ujeti med nove “optimizacije” in privatizacijske težnje.

J. G.

V katero smer gredo sredini protesti?

Šesti teden zapored so v Ljubljani protestirali proti PCT ukrepom. Vrh Slovenske policije je tokrat, da bi lahko zaprl Trg Republike, zlorabil kar Ljubljanski maraton. Tako so protestnikom onemogočili neposredno izražanje svojih mnenj pred poslanci.

“V EU smo bili vedno ekonomsko izkoriščani, z epidemijo so nam pa vzeli še svobodo.”

– Protestnik

Nastopil je tudi Stevanović, predsednik stranke Resni.ca, kljub temu da je prejšnji teden napovedal, da na protestih ne bo več javno izražal svojih mnenj. Čeprav je do trenutnega režima kritičen, ni zmogel ponuditi alternative.

Nekateri osrednji govorci so kritizirali velike korporacije, češ da hočejo z zdravili zavladati svetu. Meni bi se bolj smiselna zdela kritika, da le te množično kršijo delavske pravice in da vzpostavljajo cepilski apartheid. Namreč ZDA, EU in korporacije so zavrnili podelitev statusa javnega dobrega patentom za cepiva, kar vodi v masivne dobičke korporacij na račun življenj v revnejših državah.

Policijski psi na protestu.
Policijski psi na sredinem protestu.

Protestnikov je bilo bistveno manj kot v preteklih tednih, so bili pa med njimi posamezni člani navijaških skupin. Tudi organizirani niso bili tako dobro, zato je imela policija precej lažje delo. Kljub temu se je nekajkrat s pendreki znesla nad protestniki.

Med poročanjem o protestu me je policija odrinila stran od glavnega dogajanja in mi s tem onemogočila opravljanje novinarskega dela, čeprav sem imel novinarsko izkaznico.

Sredini protesti so artikulacija večletnega sistemskega izkoriščenja. Bodo pa protestniki morali izraziti kritiko ne le proti trenutni oblasti, ampak tudi proti organizatorjem, ki ne nudijo alternative.

Ni dovolj zgolj vzklikati “Svoboda!” Potrebno je poiskati izhod iz neoliberalizma, ki jo bo dejansko omogočil.

J. G.

Srečolov

Poslanci so obravnavali spremembe zakona o igrah na srečo, čeprav so bile te napisane brez posveta z javnostjo. Če bodo sprejete, bo to vodilo v liberalizacijo športnih stav.

Loterija Slovenija je v letu 2020 imela 97,3 milijonov evrov prihodkov. Igre na srečo igra okrog tri četrtine odraslih. Z ožanjem socialne države in rastjo revščine je želja po hitri obogatitvi vedno večja.

Trenutno igre na srečo lahko organizirata Loterija Slovenija in Športna loterija Slovenija, ki sta obe v večinski državni lasti, kar omogoča večji nadzor nad njima. Po novi spremembi bi bil obvezen delež države v delniških družbah zgolj 25 odstotkov in ena delnica, v družbah z omejeno odgovornostjo pa poslovni delež 51 odstotkov.

To bi lahko vodilo v privatizacijo Novogoriškega HIT-a. Ukinili bi tudi licence za delo v igralništvu, kar bi omogočilo neomejeno postavljanje igralnic.

J. G.

INTER

Nemir na polotoku

DPRK, 12. – 13. oktober 2021

Ameriško vojno-propagandno kolesje je zopet v 5. brzini na korejskem polotoku.

Konsolidaciji ameriških in južno-korejskih vojaških sil v Južni Koreji je severna soseda odgovorila z vojaško razstavo, ki je potekala 12. in 13. oktobra letos.

Seveda ne moremo pričakovati, da vlada Demokratične Ljudske Republike Koreje mirno sedi in čaka na invazijo iz juga. To je izpostavil tudi generalni sekretar delavske stranke Kim Jong-un, ki si nove vojne na polotoku ne želi, ga pa skrbijo rastoči vojaški pritiski z juga.

DPRK ne preostane drugega, kot da na provokacije odgovori z krepitvijo lastnih vojaških sil, kar zahodni mediji zlorabljajo za tvorjenje agresorske narative.

Žiga Blažko

Bomo res mirno plačevali novo hladno vojno?

Izrael o terorizmu

Palestina, 23. oktober 2021

Izraelski režim je z vojaškim ukazom označil 6 Palestinskih humanitarnih organizacij za teroristične.

Med njimi sta tudi Mednarodna zaščita za otroke v Palestini in Zveza odborov za kmetijsko delo.

Izrael jih neutemeljeno obtožuje, da so krilo Ljudske fronte za osvoboditev Palestine in njen osrednji vir financiranja.

Matija Sirk

Ameriški orel brusi kremplje

Tajvan, 22. oktober 2021

V polnem zagonu je tudi anti-Kitajska propaganda. Pro-ZDA mediji poročajo o nevarnostih upočasnitve ekonomske rasti v tretji četrtini fiskalnega leta, kljub temu da so v prvem čertrletju na Kitajskem zabeležili 18,3% rast BDP-ja, v drugem pa 7,9%.

Hitro bledi spomin o tem, kako je bila Kitajska ena izmed redkih uspešnih držav pri učinkoviti zajezitvi covid-19, brez katastrofalnega davka življenj. In to brez, da bi izgubila položaj druge največje svetovne ekonomije. Primat ZDA pri narekovanju svetovnih politik je tako ogrožen.

Režim v ZDA na Kitajsko “grožnjo” odgovarja z večanjem vojaške prisotnosti v Aziji.

“Ne podcenjujte Kitajske odločnosti, jeklene volje in močne sposobnosti obrambe proti napadom na našo suverenost.”

– Wang Wenbin, govorec kitajskega ministrstva za obrambo

Američani tudi poostrujejo svojo politiko do vprašanja Tajvana. V izjavi predsednika Bidna iz 22. oktobra 2021 je mogoče razbrati, da želijo, v primeru zaostrovanj med Kitajsko in Tajvanom, ZDA prevzeti aktivno vlogo in podpreti Tajvan s svojimi oboroženimi silami.

Kitajska ne želi v oboroženi konflikt z ZDA, kljub temu pa ne bodo odstopali od problematik, ki so ključne za ljudstvo in partijo.

Žiga Blažklo

Osiromašena Evropa

Krizi energentov se pridružuje še kriza v prehrani. Že za november v Mlinotestu napovedujejo dvig cen hrane od deset do trideset odstotkov. Razlogi so različni – od podražitve energentov, surovin (koruze za skoraj 100%, pšenice za okrog 60%), do oteženih dobavnih verig. Namesto, da bi se prehrambena in trgovinska industrija sprijaznila z malo manjšimi profiti, bosta rast stroškov seveda preko povišanja cen prenesla na naša pleča.

V energetsko revščino (nezmožnost zagotavljanja ogrevanja doma, tople vode in elektrike) je potisnjenih okrog enajst odstotkov prebivalcev EU. V Sloveniji okrog 33 tisoč družin. Podražitev hrane bo njih prizadela še bolj kot ostale. Podražitev energentov bo dodatno ogrozila zaposlitve mnogih.

Toplarna Ljubljana.

Naše vlade se ne smejo več pretvarjati, da gre za tu za objektivno gibanje mednarodnega trga. Pravi problem je, da smo tako energijsko kot prehrambeno odvisni od njega.

Tako za gospodarstvo kot za preživetje vseh nas je stabilnost cen ogrevanja, tople vode in prehrane nujna. Edino kar lahko zagotovi to stabilnost je večja suverenost države tako pri posegih v notranji trg kot v zastopanju naših interesov v tujini.

Matija Sirk


Rumenjak

Protestna pesem

Alojz Gradnik: PUNT

Zvoni, od Mengor, Volč, Svete Lucije,
Tolmin in Slap in Selo odgovarja
in ko na krilih strašnega viharja
zvonjenje čez deželo se razlije.

"Kaj je?" gastaldo v Gradu v mizo bije
in zbira hlapce, žbire in vratarje.
"Na Kozlov Rob! Na davkarja! Sleparje!
Pijavke! Pse! Galjote!" ljudstvo vpije.

"Dovolj si, sodrga, krvi nam pila,
dovolj si živim nam odrla kože!
Dan sodbe je prišel in dan plačila!"

In raste šum in ko krvave rože
kresovi zacveto vrh Bučenice,
Slemena, Ježe, Kuka in Senice.

IZ TOVARIŠKIH VRST

Radnička Fronta

V podporo stavki taksistov Uber-ja

Podpiram taksiste Uber-ja, ki jih bo okrog 2000 jutri začelo stavkati zaradi neizplačila povračila tedenskih stroškov. Podjetje Uber ni ponudilo nikakršne razlage in ni niti najavilo neplačila stroškov, namesto tega je podjetje zgolj začelo z »zmanjševanjem škode« preko PR objav. Podjetje obravnava voznike kot robote, ki jih ni treba niti obvestiti, da ne bodo dobili tedenskega plačila, medtem ko nek lokalni menedžer zmanjšuje škodo tako, da reagira na vprašanja medijev in dela »medijski bum«.

“Uber je preprosto želel eliminirati vso konkurenco, potem pa profitirati iz pozicije monopola.”

Katarina Peović

Tako je Uber zaradi svojega modela »posredništva«, pri kateremu ne prevzame nikakršne odgovornosti, medtem ko pobira 25% profita, v nekaterih državah celo prepovedan.

Uberjevi vozniki so za jutri napovedali stavko. Srčno jih podpiram, saj je stavka najučinkovitejši način, kako poročati o tem, da so njihove pravice ogrožene. Obenem pozivam k združitvi vse voznike in k zrušitvi umetno narejenih delitev med vozniki različnih podjetij, kjer vozniki prevzemajo nase bitko za profit kapitalistične elite. Pozivam tudi k ukinitvi umetno narejene delitve med voznikom in uporabnikom, ki temelji na ceni vožnje. Ta delitev prikriva dejstvo, da je Uber tisti ko pobira največje profit v svoji »posredniški« vlogi.

Korporacije s takšnimi delitvami rušijo možnost sveta, v katerem se delavec in njegove pravice spoštujejo in kjer ima vsak pravico do dela, ki zadovoljuje osnovne človekove potrebe.

Katarina Peović (prevedla Marija Sirk)

Ambasada Rog

Za dober namen

Pozor! Na vas se obračamo za direktno podporo, ki jo žrtve birokratskega terorja potrebujejo za preživetje med dolgimi pravnimi postopki.

Gre za sirskega begunca, ki je v Sloveniji že od leta 2014, zdaj pa se na sodišču bori proti deportaciji in je v tem času ostal brez vsega, ter za tričlansko družino s Kosova, ki je tu že od leta 2002 in je prav tako zaradi sramotnih upravnih in sodnih odločitev ostala brez sredstev za preživetje.

V obeh primerih gre za škandalozno ravnanje države, ki brez smiselnih argumentov sankcionira najbolj ranljive prebivalce in prebivalke. Ti nikakor ne pristajajo na takšno obravnavo in so se pripravljeni boriti do konca – pri tem jim pomaga tudi zastopnik in nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki je sprožil ustrezne pritožbe na sodiščih.

Toda do odločitev nas ločijo še meseci, socialna stiska pa postaja vse hujša in presega možnosti individualne pomoči. Tu je potrebna pomoč širše skupnosti.

Vaši prispevki bodo šli naravnost za kritje stroškov bivanja prizadetih oseb.

Z donacijo lahko pomagate preko: https://doniraj.ambasada-rog.si

ŽOGOBRC

Ljubljanski maraton

Danes se je končno začel 25. Ljubljanski maraton. Zaradi epidemije je namreč lansko leto odpadel. Čeprav tudi letos poteka v okrnjeni izvedbi, se bo na ulice podalo več kot 5000 tekačev.

Košarka

Krki gostovanje pri Partizanu ni šlo ravno najbolj od rok. 5. krog lige ABA je tako Partizanu prinesel zmago s kar 92:45.

Čez lužo je šlo bolje. Dallas je ugnal Toronto s 103:95. Prvi strelec tekme je bil s 27 točkami Luka Dončić. Na nasprotni strani je Dragić igral zgolj 14 minut in prispeval 2 točki.

MALA ŠOLA

Mao

O samokritiki

Nikoli ne smemo spati na lovorikah. Ves čas moramo kritizirati lastne pomanjkljivosti. To je del osnovne higiene. Ravno tako kot si vsak dan umijemo obraz in pometemo pred spalnico, si moramo tudi pomesti pred lastnim pragom.

Kar se tiče kritiziranja: po toči zvoniti je prepozno, zato se ga moraš lotiti pravi čas.

Samo z učenjem iz napak smo postali pametnejši. Izogibanje napakam je težko za vsakogar. Moramo se izogniti vsaj večini od njih in tiste, ki jih zagrešimo, popraviti takoj ko je možno.

Mao

Kako priti do rešitve?

Ne moreš rešiti problema? Ja, pojdi na teren in razišči vsa njegova dejstva in njegovo zgodovino! Ko ga boš dobro raziskal boš vedel kako ga rešiti. Zaključki sledijo iz raziskave in ne obratno. Sestankovanje brez raziskovanja te do rešitve gotovo ne bo pripeljalo.

Raziskovanje problema je kot dolgi meseci nosečnosti, njegova rešitev pa kot dan rojstva. Ko je problem dovolj raziskan je, naravno, že rešen.

Resnico je treba vedno iskati v dejstvih. Kaj so dejstva? Stvari, ki obstajajo v svetu. Kaj je resnica? Povezave med njimi, zakoni, ki jih uravnavajo. In kaj je iskanje? Raziskovanje problema samega.

OH, TI POLICAJI!

Policista se s psom, seveda policijskim, sprehajata po mestu. Eden izmed njiju psu bulji v rit.

Komentira drugi: »Pa a si ti normalen? Zakaj ga gledaš v rit?«

Pasjelubec pojasni: »Prej sem slišal dečka, ki je rekel: Glej! Pes in dva šupka. Ampak jaz vidim samo enega…«

PO POTEH

V iskanju zadnjih sončnih žarkov nas pot ponese v partizanske Marezige.

Območje ima bogato zgodovino, saj je poseljeno že od časov rimskega imperija, za nas pa je pomembnejša bližnja zgodovina.

Kot tudi drugje na Primorskem, so tudi tukaj fašisti v zgodnjem 20. stoletju zatirali, zastraševali in ubijali domačine. Marežiganom je prekipelo na dan volitev 15. maja 1921, ko so fašisti med ljudi vrgli ročno bombo. Ljudje so se branili z vsem, kar je bilo pri roki – s kamni.

Marežiganom je uspelo ubiti tri fašiste. Tako se je začel marežiganski upor, ki se šteje, skupaj z rudarsko stavko in ustanovitvijo Labinske republike v Istri, za enega prvih uporov proti fašizmu nasploh.

Spomin na dve žrtvi fašističnega nasilja in na desetine zaprtih marežiganov obeležuje spomenik, na vrhu katerega se še danes ponosno sveti rdeča zvezda.

Žiga Blažko

ŠKANDAL TEDNA

Naš velecenjeni minister za okolje, Andrej Vizjak, deli davčne nasvete.

V javnost je prišel zvočni posnetek iz 2007, v času prve Janševe vlade. Na njem Vizjak svetuje tajkunu Petanu:

“Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran, ta denar Term Čatež, 34 milijonov evrov, davke boš plačal.”

POIŠČI BESEDE

Besedna uganka.
Namig: Livarna severno od Ljubljane.
Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.