NATO prosjači za denar za nove vojne.

Osvobodilnik 2021 #23

Osvobodilnik.

Ko prečitaš, pošlji naprej.
7. november 2021 – 1. letnik 23. številka

Na današnji dan 1917 …

… se je v Rusiji začela Oktobrska revolucija. Njen uspeh je pomenil ustanovitev prve delavske demokracije v zgodovini.

NOVICE

Sindikat Tuš

Junija ustanovljen Sindikat Tuš je za lažje spremljanje informacij o sindikalnem boju znotraj omenjenega podjetja lansiral Facebook stran ter tako prvič javno opozoril na svoje delovanje.

V prvem sporočilu za javnost so izrazili, da, čeprav imajo delavci v maloprodaji ključno vlogo pri delovanju trgovin, delujejo v izredno slabih delovnih pogojih. Delavci se soočajo s pomanjkanjem kadra, nizkimi plačami in urniki, ki posegajo v prosti čas delavca.

Delavci iz različnih trgovin poročajo, da je v zadnjem času moč zaznati porast ustrahovanj s strani delovodij, pritisk k nezakonitemu delovanju na delovnem mestu brez beleženja prisotnosti, večanje delovnih obremenitev in povečano nasilje iz strani nakupovalcev.

Z zavedanjem, da si lahko delavci priborijo pravice le sami, so ustanovili sindikat, ki ne želi delovati kot storitev ampak organizacija od delavca za delavca, v kateri ima vsak zaposleni možnost aktivno soustvarjati politiko sindikata.

J. G.

Venček tu, venček tam

“Vsi ste isti, levi in desni, oboji imate krvave roke” in druge stare floskule, ki izkazujejo nepoznavanje politike in zgodovine ali pa namerno potvarjanje zgodovine, so z novo resolucijo parlamenta o enačenju treh totalitarizmov postale prevladujoč diskurz.

Slovenske desne stranke se namreč že leta trudijo enačiti levico in desnico, 2. novembra 2021 pa jim je s pomočjo poslušnih in upogljivih sredinskih, torej liberalnih, strank končno uspelo. Zgodil se je revizionizem najhujše vrste. Ta nova resolucija, vsa slovenska odporniška gibanja, OF, TIGR, španske borce… ki se niso samo zavedali grozote ultra-desnih, fašističnih evropskih držav, temveč so se zavedali tudi razrednih in rasnih konfliktov ter neenakosti, razvrednoti in jih enači z nacizmom, fašizmom.

Gard polaga venec domobrancem.
Vir slike: VLADA RS

Na drugi strani pa vladajoči proslavljajo slovensko domobranstvo. Paravojaško enoto, katere edino poslanstvo je bilo boj proti partizanom, ki so bili na območju Jugoslavije edino zares efektivno odporniško gibanje zoper fašizem in nacizem.

Če za trenutek odmislimo zgodovinska dejstva (kot so, da je domobranske enote ustanovil okupator na slovenskem, jih oskrboval z orožjem, da so bili poddivizija SS, da so te iste domobranske enote ne enkrat, ampak dvakrat prisegle zvestobo Hitlerju) in pogledamo situacijo po “sovražnik mojega sovražnika” logiki, je takoj jasno, da so domobranci bili pripravljeni žrtvovati sorojake, jih obsoditi na smrt, se spečati z najhujšimi zločinci 20. st., samo zato, da na oblast ne bi prišli komunisti, ki so imeli drugačno, bolj humano vizijo sveta, ki so si prizadevali za svet brez rasnih, spolnih, razrednih neenakosti.

In potem sledi ostudno dejanje polaganja venca na spomenik pobitim domobrancem na državni praznik 1. novembra 2021. Vlada, pod vodstvom Janeza Janše, tako v dveh dneh nakaže, kakšno zgodovino Slovenije želi širiti dalje.

Prvo se pokloni največjim domačim klavcem v zgodovini Slovenije, naslednji dan pa najnaprednejša gibanja v tem delu Evrope izenači z največjimi klavci v zgodovini človeštva. Takšnega revizionizma preprosto ne smemo dopustiti, v nasprotnem primeru bodo naši otroci in vnuki poslušali o herojskih domobrancih in krvoločnih partizanih.

Žiga Blažko

SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU!

INTER

Kako (ne) uničiti ideologije za ceno človeških življenj

DPRK, 2. november 2021

Kitajska in Rusija sta ponovno začeli pozivati Varnostni svet Združenih narodov k zmanjšanju ekonomskih sankcij zoper Demokratično Ljudsko Republiko Korejo.

Srečanje vodij DPRK in Kitajske.

Gre za razširjeno verzijo predloga iz leta 2019, da se DPRK zopet omogoči izvoz morskih sadežev, kiparskih storitev in tekstila, ter da se ukine maksimalna kvota za uvoz pogonskih goriv.

Koreja je pod strogim ekonomskim lockdown-om s strani ZDA preko Organizacije združenih narodov vse od leta 2006. Tako so država in prebivalci ostali brez več sto milijonov dolarjev letnih prihodkov od izvoza, kar je pahnilo DPRK v hudo revščino in pomanjkanje hrane. Embargo je poteza, ki služi zgolj in samo kot poskus večanja pritiska na režim v Severni Koreji, da se le ta zlomi in sesuje, ne glede na to koliko ljudi pahne v revščino in smrt.

Vedno je bila želja Kitajske, da naslovimo tudi humanitarno problematiko, ki jih povzročajo ekonomske sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov.

Kitajski ambasador v OZN Zhang Jun

Zaradi covid krize so se razmere v državi še poslabšale, ravno zato Kitajska in Rusija pozivata k dvigu embarga. Kljub temu, da Varnostni svet priznava izjeme ekonomskih sankcij, ko le te povzročajo humanitarno krizo, kar nekaj diplomatov v OZN pa v anonimnih izjavah ni naklonjena predlogu Kitajske in Rusije.

Žiga Blažko

NOB plakat: Smrt okupatorjem in izdajalcem!

Rumenjak

Protestna pesem

Kajuh: SOVJETSKIM HEROJEM

V solzah navdušenja, tovariš, glavo skloni,
pred silnimi mrliči se pokloni,
pred silnimi, pred padlimi titani,
ki v njih bilo je, kar se v nas budi,
ki v smrt so za življenje šli,
preverjeni, da ni nazaj poti.

Heroji,
v src miljonih vaša kri kipi,
in titanstvo vaše
nam preplulo je kosti,
vi ste z nami,
z vami smo mi vsi,
ki po stoletjih ko kakteji
rdeči cvet iz nas je vzklil
in v čaši svoj
Boj
Upor
rodil.

IZ TOVARIŠKIH VRST

Delavska svetovalnica

Revni so za revščino krivi sami, zato jih lahko rešimo le s kuponi!?

Spremljamo napovedane spremembe zakona o socialno varstvenih prejemkih. Med drugim predlagatelj predlaga, da bi se denarna socialna pomoč namesto na račun izplačevala “v naravi.”

Predlagatelji sprememb v obrazložitvi opozarjajo, da trenutni zakon ne določa dolžnosti upravičenca, da dokaže namensko porabo dodeljene socialne pomoči. V nadaljevanju pa ugotavljajo, “da je problem pri trajanju revščine v pasivnem odzivu revnih pri reševanju njihove socialne stiske,” v nadaljevanju pa ugotavljajo, da je zelo pomembna stopnja izobrazbe.

Predlagatelj ugotavlja tudi, da je velik problem neplačevanje življenjskih stroškov kot je komunala, odvoz odpadkov, ipd. “Nekateri sčasoma razvijejo navado, da prenehajo s plačevanjem tistih stroškov za katere ocenijo, da se ne bo nič drastičnega zgodilo, če jih ne bodo poravnali (na primer plačilo vrtca ali prehrane v šoli), ali pa se niso pripravljeni/zmožni odreči nekaterim navadam oziroma razvadam.”

In naprej:

Določeni posamezniki oziroma družine imajo tudi slabo znanje/zmožnost upravljanja in razporejanja razpoložljivih virov ter odpor do institucij oziroma formalnih služb

Predlagatelj

Kje je predlagatelj prišel do te ugotovitve oziroma na kakšnih raziskavah temeljijo te ugotovitve seveda ni zapisano. Tako da lahko samo ugibamo koliko revnih pusti neplačane šolske prehrane ali vrtce na račun razvad, ki jih ne zmorejo opustiti.

Tudi ni zapisano ali gre za težavo večine prejemnikov denarne socialne pomoči, ali zgolj za nekaj družin za katere je predlagatelj izvedel ob debati za šankom v lokalni gostilni.

Za predlagatelja to sploh ni težava.

Med našimi uporabniki, ki so prejemniki denarne socialne pomoči sicer prevladujejo ljudje, ki so jih delodajalci izkoriščali, jih gnali na deloviščih 12 ur in več, jih pustili brez plačila in brez vseh možnosti za dostojno življenje, potem ko jih je izdalo lastno zdravje. Težko govorimo o razvadah pri življenju, ki je komajda človeka vredno, saj pomeni, po pokritju osnovnih stroškov nastanitve, dejansko zbiranje drobiža in odločanje med živilskimi izdelki, ki jih vsi ostali prepogosto dojemamo kot samoumevne.

A predlagatelja te razlike v “ugotovitvah” dejanskega stanja prejemnikov denarne socialne pomoči ne motijo.

Revni so pač sami krivi da so revni, zato je potrebno nad njimi poostriti nadzor!

Zakoni veljajo za vse in najmanj neokusno je, da se jih utemeljuje z ugotovitvami, ki bolj kot na analizo spominjajo na metodo “rekla-kazala”

Ostro nasprotujemo stigmatizaciji in kriminalizaciji prejemnikov denarne socialne pomoči.

ŽOGOBRC

Košarka

Košarkaški klub Crvena Zvezda s proračunom 5,1 milijonov Evrov je v dvorani Aleksander Nikolić (prej poimenovani Pionir) pred 6753 gledalci z rezultatom 81:48 premagal grški Panathinaikos, čeprav ima ta trikrat večji proračun.

Najboljši igralec srečanja je bil Nate Walters, ki je proti klubu iz Aten dosegel 18 točk, 3 skoke in 2 asistenci.

Poraz Panathinaikosa za 33 točk je njihov največji poraz v tem tekmovanju, ki je v letošnji sezoni doslej zbral le dve zmagi, kar ga uvršča na predzadnje mesto.

Z zmago je klub pridobil 37.000 evrov, medtem ko klubi za zmago v skupinskem delu nogometne UEFA Liga Evropa, v katerem prav tako nastopa Crvena Zvezda, dobijo 630.000 evrov. V letošnji sezoni je nogometni klub samo z rezultati pridobil že 1,47 milijonov Evrov za primerjavo s košarkaškim klubom, ki je s tremi zmagami pridobil 111.000 Evrov.

Crvena Zvezda se je z najbolj prepričljivo zmago v zgodovini kluba uvrstila na enajsto mesto. Od želenega osmega mesta, ki jo vodi v končnico zaostaja za zgolj eno zmago.

Naslednjo priložnost za zmago bo imela 11. novembra, ko se bo v Beogradu pomerila proti Lyon-Villeurbanne, ki trenutno zaseda 6. mesto.

Vsekakor se nam obeta prava košarkaška poslastica.

J. G.

MALA ŠOLA

Vladimir Lenin

“Levičarstvo” otroška bolezen komunizma

Kapitalizem neizbežno zapušča socializmu na eni strani stare, skozi stoletja oblikovane poklicne in strokovne razlike med delavci in na drugi strani sindikate, ki se le zelo počasi, po mnogih letih lahko razvivajo in se bodo razvili v širša, manj cehovska proizvodna združenja (ki obsegajo vse proizvodne panoge in ne le cehe, obrti in poklice) in ki bodo potem prešla k odpravi delitve dela med ljudmi, k vzgoji in izobrazbi vsestransko razvitih in vsestransko šolanih ljudi, ki se znajo lotiti vsakega dela.

To je cilj komunizma, k temu mora prispeti in bo prispel, toda šele po dolgi vrsti let. Danes tako ravnati, kot da bi že bil praktično dosežen bodoči uspeh popolnoma razvitega, utrjenega, izoblikovanega, dograjenega in zrelega komunizma, bi se reklo, učiti štiriletnega otroka višjo matematiko.

Ne moremo (in ne smemo) se lotiti graditve socializma s človeškim materialom, ki eksistira le v naši fantaziji, ki smo si ga sami ustvarili, temveč z materialom, ki nam ga je zapustil kapitalizem. To je gotovo zelo “težavno”, toda vsak drug poizkus rešitve te naloge je tako malo resen, da ni niti vredno o tem govoriti. (odlomek)

NATO prosjači za denar za nove vojne.

Oh, ti policaji!

Policist ustavi tovornjakarja: “Že desetič vas ustavljam, da bi vam povedal, da izgubljate tovor.”

Tovornjakar: “In že desetič vam odgovarjam, da posipam cesto.”

Po poteh

Dobro uro iz Ljubljane leži naselje Zgornje Jezersko. Zadnjih 18 kilometrov poti vodi skozi dolino reke Kokre, ki je naravnost prečudovita.

Sama trasa ceste je razgibana in dinamična, zato je primerna tudi za avto-moto navdušence ter za kolesarje, saj je vsega skupaj približno 450 metrov višinske razlike.

Na vrhu nas pričaka slikovito alpsko naselje, v centru naselja pa je spomenik NOB, oblikovan kot paviljon s petimi stebri, v sredini katerega je nekoč gorel plamen. Streha je pokrita s skodlami, na vrhu strehe pa ponosno sveti rdeča zvezda.

V bližini se nahaja planšarsko jezero z gostilno. V nočnem času pa je naselje popolnoma brez nočne razsvetljave in tako nudi odlične pogoje za opazovanje zvezd.

Škandal tedna

Ta teden je bil iskreno rečeno, kar predivji. Po številu okužb smo prvi na svetu, kar je Počivalšek pospremil s komentarjem: “Ta vlada bo boj z epidemijo zaključila z vami ali brez vas.”

Sprejeli so nove ukrepe in blagovoljno so jih javili šele po šest urni zamudi. Zanesljivost, ni kaj.

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.