Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2022 #9

Verzija za tisk (pdf)

Ko prečitaš, pošlji naprej.
6. marec 2022 – 2. letnik 9. številka

Na današnji dan 1871 …

… se je rodila Roza Luksemburg, teoretičarka, revolucionarka in proti-vojna aktivistka.

Roza Luxemburg

Boj sodobnega delavstva je del zgodovine in je del družbenega napredka. Kako se boriti se učimo med zgodovino, med družbenim napredkom, torej tudi med tem bojim samim.

Roza Luksemburg

Novice

Obrni hrbet!

SVIZ poziva stavkajoče, naj se ob 11.55 zberejo pred svojimi zavodi s nalepkami in transparenti. Sindikat spodbuja stavkajoče, naj se ob tej priliki fotografirajo.

Priporočljivo je, da na fotografijah simbolično obrnete hrbet oblasti, ki se je v času koronakrize izživljala nad stavkajočimi, sedaj pa pobira zasluge za njihove uspehe.

Fotografije in morebitne komentarje lahko pošljete na [email protected], ali kar na e-naslov ministrstva [email protected] in na e-naslov predsednika vlade [email protected]. Pa tudi na našem uredništvu jih bomo veseli: [email protected]

Marija Sirk

Goli minimum

MIZŠ je tretjega marca od ravnateljev in direktorjev zavodov za čas stavke zahteval »minimum delovnega procesa, kar pomeni varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole«.

Gre za sramoten poskus ustrahovanja vodstva zavodov, saj MIZŠ takšne stvari ne sme zahtevati. Poskusili so zlorabiti zaupanje, ki jih imajo delavci v pravni sistem. Že isti dan pa so se “čudežno” začele širiti lažne novice, da je stavka odpovedana!

Ali je preveč zahtevati goli minimum poštenja od kravatarske bande, ki vodi MIZŠ?

Marija Sirk

Sem čistilka v OŠ od 1. do 5. razreda. Dela je veliko, časa, da se ga opravi v skladu z normo, pa malo. Sprašujem se, ali smo roboti. Toda če bi ugasnili robote za en teden, bi ugotovili, da brez nas šole ni in mora to delo biti ovrednoteno ter bolje plačano.

A. N.

Plačna skupina J

Vlada je nedavno zvišala plače zaposlenim v vojski, medtem ko gladko ignorira zahteve za višje plače čistilcev, hišnikov, kuharjev, tajnikov in drugih, ki omogočajo učni proces. Ni kaj vlada se raje šopiri v ameriških oklepnikih, kot pa skrbi za nemoten učni proces.

Marija Sirk

Tonin s plastično granato.
Tonin med šopirjenjem.

Neodgovor

Vlada je uradno odgovorila na stavkovne zahteve, ki jih ji je posredoval SVIZ, a je njihov odgovor pravzaprav klofuta.

Ne samo da je vlada gladko ignorirala vse stavkovne zahteve, si izmišljevala število zaposlenih v šolstvu, pobirala zasluge za neprekinjen učni proces, temveč si je celo upala iti tako daleč, da je v svojem »neodgovoru« reklamirala Zakon o dohodnini!

Višek tega »Janševega predvolilnega letaka« je seveda sklepanje, da je stavka neupravičena in da ne bo plačana.

Marija Sirk

Inter

Tako doma, kot po svetu

Zdravstveni delavci – 31. januar 2022

Na stotine zdravstvenih delavcev se je zopet odpravilo na ulice Londona. Zaposleni so preko agencije, ki je podizvajalec za NHS, britanski nacionalni zdravstveni sistem. Agencijski delavci, večinoma so to nebeli prebivalci, opravljajo ista dela kot delavci zaposleni direktno pri NHS, plačani pa so občutno manj. Kljub temu, da so tisti med njimi, ki so zaposleni pri agenciji Serco, dobili 3% povišice, so še vedno plačani tudi do 15% manj kot direktno zaposleni delavci. Zaradi tega so napovedali dvotedensko stavko.

Podobne taktike izkoriščanja agencijskega zaposlovanja se dogajajo tudi pri nas. Najboljši primer je podjetje We Move d.o.o., ki so podizvajalec za logistične in skladiščne dejavnosti pri Mercatorju. Tudi ti delavci so večinoma priseljenci, podvrženi so višjim normam in slabšim plačam kot sodelavci zaposlenih direktno pri Mercatorju. Zaradi slabih plač in mikavnih bonusov ob presežku norme se zapovrh številni med njimi ženejo do onemoglosti.

medicinal staff strike.
Stavka zdravstvenih delavcev

Šolniki – 22. februar 2022

Šolski sindikat na severo-vzhodu Londona je napovedal začetek 6-dnevne stavke. Delodajalec namreč posega v že sklenjene pogodbe s šolniki, napada predvsem njihove penzije.

Malo pred tem, 14. 2. 2022 se je na ulice podalo več tisoč zaposlenih in predavateljev na 44-ih univerzah in višjih šolah na otok. Teden dni kasneje so se jim pridružili še zaposleni 68 višjih in visokih šol. Tudi ti so se uprli nižanju penzij. Ta seveda zanje predstavlja hudo preživetveno negotovost, ki po besedah dr. Patrick Roacha, generalnega sekretarja sindikata učiteljev, drastično niža kvaliteto izobraževalnega procesa na vseh nivojih.

London teachers strike
Učiteljska stavka v Londonu.

Podzemna – 1. marec 2022

Nekaj čez 10 tisoč delavcev londonske podzemne železnice je v torek drugi dan zapored organiziralo 24-urno stavko, ki je docela ohromila podzemno železnico. Stavka sovpada z dvigom cene kart in nižanjem ugodnosti za zaposlene ter penzij. Prihodnost podzemne železnice v Londonu pa je negotova, saj se je zaradi pandemije drastično zmanjšalo število potnikov.

Naj spomnimo, da so ti isti delavci bili razglašeni za londonske heroje, saj so kljub pandemiji več kot dve leti skrbeli, da javni promet poteka karseda normalno in gladko. Danes pa se morajo ti isti ljudje za lasten obstoj in preživetje grobo boriti.

Tako doma, kot po svetu, smo sami stisnjeni v kot. A če se povežemo …

Delavci vseh dežel združite se, izgubite lahko le svoje verige!

Žiga Blažko


DRUGA STRAN

Protestna pesem

Matej Bor: BESEDA

Kdor se je oborožil
samo z besedo, 
je slabo oborožen. 
In čeprav zmaguje,
zmaguje le na zunaj, 
sam v sebi je tepen. 
Tepen, ne z besedo, 
s tem, kar je beseda skrivala
vsak dan
vsak dan, 
ko je z njo zmagoval. 
In od tega, 
kar je skrivala, 
bo tudi pal. 

Žogobrc

Dvojni vatli

Športni dogodki so zaradi medijske pokritosti in obiska najširših množic vselej zanimivi za politično-socialno izražanje.

Tako lahko trenutno zaradi vojne v Ukrajini spremljamo izključitev Rusije iz različnih športnih zvez (nogomet, hokej na ledu, biatlon, košarka, atletika, odbojka, drsanje, smučarski skoki, bob, sankanje, ragbi, veslanje, strelstvo, badminton). Te zveze očitno kar tekmujejo v tem, katera bo bolj omejila dostop Rusov do

športa! Tako se Rusiji odvzemajo prizorišča za tekmovanja, ruske para-olimpijske medalje se ne bodo štele v kvoto Rusije, prekinjajo se sponzorske pogodbe s Gazpromom (glavni sponzor nogometne Lige prvakov) in Aeroloftom (sponzor nogometnega kluba Manchester United), po dvajsetih letih se je iz Chelsea poslovil ruski oligarh Abramović.

Zavedati se moramo, da vojna ta hip ni le v Ukrajini, a besni v več kot 40 državah. V tri vojne je vpletena ZDA direktno, a njene izključitve vseeno ne predlaga nihče.

Leta 2016 se je škotski klub Celtic v zadnjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov pomeril z izraelskim klubom Hapoel. Škotska policija je prepovedala vnos palestinskih zastav in napovedala drastične finančne kazni za posameznike, ki bodo izrazili podporo ljudem, nad katerimi se vrši genocid že več kot 80 let.

Navijači Green Brigade so se odzvali na prepoved tako, da so na stadionu kljub njej izobesili stotine palestinskih zastav. Nogometna zveza se je odzvala z kaznijo 12.000 švicarskih frankov.

Nekdanji angleški nogometni reprezetant in napadalec Liverpoola Robbie Fowler je po doseženem golu slekel dres.

Pod dresom je imel majico z napisom Support the 500 Sacked Dockers, s katero je izrazil podporo 500 odpuščenim pristaniškim delavcem. Za izraženo podporo ga je Fifa kaznovala z globo 5000 švicarskih frankov.

Čeprav športne zveze opozarjajo, da je šport združevalen in ne sme biti zlorabljen za politično obračunavanje, ga očitno zlorabljajo kar same.

Ta teden z vami športa J. G.

Na stavki

Zakaj stavkati?

Zakaj stavkati? Če povzamem debate v šoli in vrtcu, nas je v to stavko pognala predvsem jeza. Jeza nad ignoranco odločevalcev.

Več let že opozarjamo na plačna nesorazmerja, zlasti v J sektorju, na ureditev statusa pomočnice vzgojiteljice, na realizacijo dogovorov

prejšnjih stavkovnih zahtev, pa s strani ministrstva ni pripravljenosti niti za pogovore.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju smo ogorčeni nad odnosom in si želimo, da je ta spoštljiv, dostojen ter smo enakovredni sogovorniki.

Primorani smo poseči po tako skrajni obliki, kot je stavka, da se naše zahteve legitimizirajo in predstavijo širši javnosti.

Bomo uspeli sesti za mizo na pogajanja? Dvomim, računam pa na podporo širše družbe.

Andreja Mali, Sindikalna zaupnica OŠ Šenčur

Stavkovne zahteve

Oh, ti policaji!

Katere so osnovne prehrambene skupine zdrave prehrane policistov?

Masleni, z marmelado in z čokolado.

Škandal tedna

Informativni program televizije Slovenije ima novo odgovorno urednico Anjo Rebernik.

Zanjo je glasovalo kar 22% novinarjev. Njen protikandidat je dobil le 82% glasov. Od kdaj je 22% več kot 82%, ne vemo.

Da vsota glasov znaša kar 104% pojasnjujejo s tem, da je nekaj novinarjev oddalo glas za oba kandidata.

Naroči se:

Naroči se na Osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri Osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.