Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2022 #11

Verzija za tisk (pdf)

Ko prečitaš, pošlji naprej.
20. marec 2022 – 2. letnik 11. številka

Na današnji dan 1965 …

… je Louis Armstrong postal prvi ameriški glasbenik, ki je imel koncert v vzhodnem Berlinu.

Louis Armstrong

Novice

Pipipi… strel

V četrtek je Ivo Boscarol prodal letalsko podjetje Pipistrel za 218 milijonov evrov. Kljub temu bo podjetje vodil še dve leti.

Ivo Boscarol
Foto: Leo Caharija

Podjetje iz Ajdovščine je leta 2018 odprlo podružnico v Italiji. Ko je davkarija začela upoštevati kapitalske dobičke pri izračunu dohodnine, so vanjo preselili del proizvodnje. Boscarol je selitev pospremil z:

“Po zadnjih dogodkih, ko so nas člani parlamenta pošiljali iz Slovenije, okarakterizirali izplačilo dobička kot davčno utajo in celo pozvali k nacionalizaciji mojega premoženja … sem nad to državo naredil križ. Odhajam, ker nočem čakati, da bi se mi bilo treba skrivati po gozdovih, ko bo nekdo za mano tekal s titovko na glavi in nabito puško.”

Pipistrel se je razvil s konkretno pomočjo bogatih nepovratnih državnih sredstev. Teh je samo med letoma 2001 in 2015 prejel za dobrih 5 milijonov evrov. To Boscarolove glasne kritike davkarije seveda ni ustavilo.

Po prodaji je Ivo Boscarol obvestil javnost, da bo 25 milijonov evrov doniral ajdovski občini in zaposlenim, ki bodo za vsak dan dela v podjetju dobili tri evre.

Vendar denarni prispevek ni velikodušno darilo Ivo Boscarola, ki čez noč ni spremenil politike o pomembnosti šibke javne države, temveč gre za dobro premišljeno potezo, s katero se bo izognil delu davka na kapitalski dobiček pri prodaji podjetja. Seveda pa tudi njegovemu ugledu ne škodi.

J. G.

Čigav bo Merkator?

Zgodovina se ponavlja, prvič kot tragedija, drugič kot farsa. Očitno je tako tudi s prodajo Mercatorja.

Agrokor je lani nasedel, kar je vodilo v prenos Mercatorja na hrvaško družbo Fortenovo. No, hrvaško bolj v narekovajih – 40% lastnik le-te je ruska Sberbank.

A to je lanska novica. Prava novica je, da se v teh negotovih časih Sberbank poskuša znebiti določenih investicij. Tako je zdaj njen delež v Fortenovi spet na prodaj.

Glavni kandidat za nakup je ameriško-madžarski investicijski sklad Indotek Group.

Kako je lastništvo Mercatorja šlo v 10 letih čez pol Evrope, mi ni jasno. Jasno pa je, da vodstvo investicijskega sklada za nobeno podjetje ne pomeni nič dobrega. Kaj šele za zaposlene.

Matija Sirk

Amnesty Local

Ljubljanski mestni svetniki so podprli odlok o poimenovanju Parka izbrisanih sredi nekdanje Tovarne Rog.

Iz Amnesty International Slovenija so izjavili, da je potezo mestnega sveta treba pohvaliti, ker se upira temu, da bi izbris utonil v pozabo.

Neomejen rog trajanja

Težko je sprejeti takšno razlago, saj so se Izbrisani organizirali ravno v prostorih Tovarne Rog – ravno tistih, ki jih mestni svet želi izbrisati iz našega spomina.

Marija Sirk

Inter

#insorgiamo

Firence, Italija – 26. marec 2022

Devetega julija 2021 je 422 delavcem tovarne avtodelov GKN grozila odpoved. Britanska multinacionalka Melrose, ki je leta 2018 prevzela GKN, je načrtovala selitev proizvodnje drugam. Od trenutka, ko so delavci uspešno zasedli tovarno v strahu, da bi Melrose odstranil mašinerijo, do prihajajočega 26. marca, ko bo v Firencah militanten delavski protest, ki bo združil delavska gibanja iz cele Italije, je minilo pičlih devet mesecev. Razredni boj pod sloganom #insorgiamo, naperjen tudi proti Draghijevi vladi, ki je omogočila Melrosovo izživljanje nad delavskimi pravicami, se razširja.

Treba se je vprašati, ali se bo identičen zaplet odigral na Slovenskem zaradi prodaje Pipistrela. Glede prodaje letalske družbe je Počivalšek izjavil, da je podjetje, tudi če je v tuji lasti, še vedno slovensko. Kar pa je primer GKN-ja pokazal, je, da sta multinacionalka in vlada stopili v zavezništvo proti interesom delavstva, kar je vzorec, ki je bo verjetno ponovil tudi tukaj. Zato podprimo boj italijanskih delavcev v pričakovanju lastnega.

Marija Sirk

#insorgiamo vabilo na protest

Druga stran

Protestna pesem

BELLA CIAO

Ko neko jutro sem se prebudil,
o, bella ciao, bella ciao, bella ciao!
Ko neko jutro sem se prebudil,
sovražnik stal je pred menoj.

O, partizani, naj pojdem z vami,
o, bella ciao...
O, partizani, naj pojdem z vami,
pa čeprav me čaka smrt.

In če bom padel med partizani,
o, bella ciao...
In če bom padel med partizani,
me pokopljite, tovariši.

Grob izkopljite mi pod planino,
o, bella ciao...
Grob izkopljite mi pod planino,
kjer raste rdeča vrtica.

Ljudi, ki bodo prišli kdaj mimo,
o bella ciao...
Ljudi, ki bodo prišli kdaj mimo
bo spomnil njen krvavi žar:

Da je vzcvetela iz partizana,
o, bella ciao...
Da je vzcvetela it partizana,
ki umrl je za svobodo.

Šport

So vojne in so vojne

Mednarodna mačja federacija je ruskim lastnikom mačk prepovedala sodelovanje na mednarodnih razstavah mačk, ruskih mačk pa ni dovoljeno vpisovati v rodovniške knjige zunaj Rusije. Prav tako je prepovedala uvoz mačk iz Rusije.

Turški nogometni igralec Aykut Demir je pred začetkom nogometne tekme zavrnil nošenje majice z napisom proti vojni v Ukrajini. Z dejanjem je hotel opozoriti, da se vojna ne odvija le v Ukrajini. Zahteval je, da se enaka pozornost nameni tudi vojnam v Jemnu, v kateri je umrlo 337.000 civilistov, in v Siriji, v kateri je umrlo že več kot 500.000 civilistov.

Na povratni tekmi Evropske nogometne lige pa so se oglasili tudi Delije. Navijači Crvene zvezde so čez celotno tribuno izobesili transparente, na katerih je seznam vseh držav, ki jih je od leta 1970 naprej napadel NATO. Za te seveda nobena športna zveza ni nosila majic podpore. Transparente so navijači pospremili z vzkliki v angleščini, v katerih so zahtevali mir in odgovor na vprašanje, zakaj so nekatere žrtve ostale spregledane.

J. G.

Po poteh

Maribor

Pot nas vodi v nekoč mogočno industrijsko mesto, Maribor.

Na trgu svobode v centru mesta stoji velik bronast kip, ki je nekoč bil največji tovrstni kip v Jugoslaviji. Odkrit je bil ob proslavi dneva republike 27. novembra 1975. V sam kip so vdolbeni razglasi o streljanju talcev med drugo svetovno vojno in pa poslovilno pismo na smrt obsojenega Jožeta Fluksa.

Spomenik NOB v Mariboru
Foto: Anselm Pallàs

Spomenik je v obliki padajoče kapljice vode točno ob trenutku ko se le-ta dotakne vodne gladine, Mariborčani pa ga ljubkovalno imenujejo “Kodžak”, saj jih oblika spominja na golobučno glavo Kojaka, glavnega lika v istoimenski detektivski seriji iz 70ih let prejšnjega stoletja.

Žiga Blažko

Čitalnica

Imperializem

Prejšnji teden sta nam teknila dva teksta:

– Amal Samaha: Kako Zahod odrazvija samega sebe

– Michael Roberts: Ekonomija sodobnega imperializma

Prvi tekst nam je dal teoretski okvir za razmišljanje o razvoju. Preko njega smo si lahko odgovorili na vprašanje, zakaj se nekatere države ne razvijajo in zakaj se druge razvijajo bliskovito hitro. Odgovor je seveda v meddržavnih odnosih in ne v državah samih.

Tako smo prišli do pojma imperializma, ki se v teh vojnih časih pogosto uporablja. Ker se je pojavilo dejstvo, da je imperializem na koncu ekonomski pojem, smo se lotimo Robertsovega teksta in si tako postregli z empiričnimi podatki.

Skratka, nujno branje. Priporočamo!

Ta teden pa se bomo pa lotili zgodovine NATO pakta, ki jo bomo poskušali ujeti v tekstu Alberta Weisborda Prihajajoč konec NATO pakta (The Coming Dissolution of NATO, 1977).

Bralnim krožkom se lahko pridružite tudi vi. Za udeležbo tako v živo kot na daljavo zbiramo prijave na [email protected] Se vidimo!

Oh, ti policaji!

Zakaj wc kabine na policijski postaji nimajo vrat?

Da ne more kdo špegat čez ključavnico.

Škandal tedna

Janša je odpotoval v Ukrajino. Na prvi pogled je bil glavni namen obiska foto-termin, manjkala ni niti že tradicionalna fotografija s praznim listom papirja.

Njegove izjave ob obisku so potrdile stari pregovor, da je najlažje po koprivah šariti s tujim tičem. Še na isti dan se je srečno vrnil. Srečno!

Naroči se:

Naroči se na Osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri Osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.