Osvobodilnik.

Osvobodilnik 2022 #16

Verzija za tisk (pdf)

Ko prečitaš, pošlji naprej.
27. april 2022 – 2. letnik 16. številka

Na današnji dan 1941 …

so predstavniki Komunistične partije Slovenije, kulturnih delavcev, Sokolov in Krščanskih socialistov v Rožni dolini ustanovili Proti-imperialistično fronto (PIF).

PIF so kasneje preimenovali v Osvobodilno fronto, katere praznik obeležujemo danes. Sprva se je ta imenoval Dan osvobodilne fronte, a so ga med pranjem zgodovine ob osamosvojitvi preimenovali v dan upora proti okupatorju.

Škandali

Znebili smo se Janše.

A za kakšno ceno?

SDS

Cena kampanje: ???€

SDS je po vseh kazateljih protofašistična stranka že od samega začetka. Na to kažejo tudi številni škandali stranke in dolgoletnega predsednika Janeza Janše, okrog katerega se sistematično gradi kult osebnosti.

Leta 2011 so bile razkrite tesne povezave med SDS in slovenskim Blood&honour (nacistični ekstremisti), pripadniki le-te so tudi bili člani stranke, urili naj bi se na vadbiščih slovenske vojske in kupovali vojskino orožje.

Ravno tako se SDS povezuje z Generacijo Identitete (desničarska ekstremistična skupina), razkrito je bilo, da je bila stranka in vodstvo v tesnih stiki z morilcem Andersom Breivikom, ki je stranki celo poslal svoj manifest tik pred masakrom. SDS prežemajo obtožbe o nepotizmu in poseganju v neodvisnost institucij.

Žiga Blažko

Gibanje Svoboda

Cena kampanje: 400.000€

Spomnimo, da je v Jugi bila višina direktorske plače pogojena z višino delavske.

Danes pa imamo premierja, ki je izjavil, da ga niti osnova plače v višini dobrih 200 tisočakov bruto na leto niti nagrade v višini več sto tisoč evrov ne osrečujejo.

Glede prihodnosti ostane vprašanje, ali bomo morali delavci zopet iskati »srečo« izven utesnjujočih verig minimalca? Ali je svoboda v takšni državi samo svoboda na vrhu te države?

Pa tudi čisto čist ni – spomnimo samo, da je bil podpredsednik v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.

Marija Sirk

SD

Cena kampanje: ???€

SD je stranka, ki je podedovala izročilo Zveze komunistov, vendar pa se stari partijci ob delovanju stranke danes obračajo v grobu.

Največja afera te stranke je izgradnja TEŠ6. Pahor, Križanič in Bojan Kontič so imeli ključne vloge pri največjem slovenskem infrastrukturnem projektu, ki je bil vsaj dvakrat preplačan in prežet s korupcijo.

Leta 2017 je SD-jevski obrambni minister Veber naročil Obveščevalno-varnostni službi, da preuči tveganje prodaje Telekoma, kar ni bilo v njegovih pooblastilih.

Leta 2020 pa so nadomestnemu poslancu v SMC Gregorju Židanu ponudili “sanjsko ponudbo, ki je pač ni mogel zavrniti” za prestop v SD. Ta ponudba naj bi bila nakazilo nekaj več kot 100.000€ na račun njegovega gostinskega podjetja.

Žiga Blažko

NSi

Cena kampanje: ???€

Tonin je leta 2020 priskrbel 780 milijonov Slovenski vojski. Javna razprava zakona je trajala manj kot dva tedna.

Tonin je izjavil, da s tem Slovenija pridobi višjo stopnjo nacionalne varnosti in kredibilnost v mednarodni skupnosti. SV naj bi bila v času koronavirusa dragocena, ker omogoča mobilne bolnišnice.

Pokazalo se je, da so bili ameriški tanki, ki jih je kupil Tonin, tako pomanjkljivi, da, žal, nismo imeli prilike vzpostaviti mobilnih bolnišnic in pridobiti mednarodne uveljavljenosti.

Marija Sirk

Levica

Cena kampanje: 120.000€

Poslance Levice so zaznamovali nešteti modni “faux pasi”, od Kordiševe majice s Titovo podobo do Siterjeve majice s prečrtanim križom in napisom “Bad religion”. Glavni škandal Levice pa je predvsem nerazumevanje leve politike.

Žal so tokrat s taktičnim zajebom želeli nagovoriti predvsem liberalne meščanske volivce, delavstvo pa je ostalo pozabljeno. Kako se jim je taktika obrestovala smo videli sami, za mišji rep jim je uspelo priti v parlament.

Žiga Blažko

Inter

Nebeška palača

Sever Kitajske – 16. april 2022

V soboto je na severu Kitajske varno pristala ekipa treh astronavtov, ki so v vesolju preživeli kar 183 dni, najdlje od katere koli kitajske ekipe do sedaj.

Misija dveh moških in ene ženske je bila enostavna. Nadaljevali so z izgradnjo Tiangong vesoljske postaje. Tiangong oz. Nebeška palača je poleg ISS (Mednarodne vesoljne postaje) edina vesoljska postaja. Kitajski je bil vstop na ISS zaradi lobiranja Amerike prepovedan. Zaradi želje po preučevanju vesolja, so bili primorani k izgradnji svoje postaje. Kitajska želi do leta 2030 postati velesila v vesolju. Do sedaj jim je že uspelo na Mars poslati robotski rover in več raziskovalnih sond na Luno, do leta 2029 pa imajo v načrtih na Luno poslati posadko astronavtov.

Naslednjo misijo načrtujejo že v prihajajočih mesecih, tudi tokrat bodo v vesolju preživeli vsaj šest mesecev.

Žiga Blažko

Vse najboljše!

Pyongyang, DPRK – 16. april 2022

DPRK praznuje 110. obletnico rojstva prvega predsednika Kim Il Sunga.

Za praznovanje ob Dnevu sonca, so Korejci pripravili številne kulturne in politične poslastice. V centru glavnega mesta so pripravili ognjemet in light show, koncerte, umetniške razstave, gala večer in ideološke seminarje.

Light show, ki je vseboval plesoče vodne fontane, okrašene ladjice na reki Taedong in parado lučk, je artistično prikazoval rojstvo in domači kraj predsednika Kim Il Sunga ter sveto goro revolucije Paektu.

Dogodki so privabili ogromno množico Korejcev, ki so letošnje praznovanje opisovali kot “vrhunec leta” in jo označili za “najboljšo proslavo ob Dnevu sonca do sedaj”.

Žiga Blažko


Druga stran

Protestna pesem

Iztok Mlakar: SOČA

Zaplovi, pesem borb in zmage preko gmajn, gora,V življenju mi niso pršparani bli zakramenti,
Jest dal sem že skozi soj krst an pokoru an birmo.
Imel nekej pup sem, ma vse so zamenjale firmu,
Prjatli vsi šli so, al pej so pod zemljo kontenti.
 
Vse lahko pogrešam ma prou vse, samo ne bičiklete,
Ka z njo se bom mogu še kejšen bot peljat na Soču,
Pej tam si umiri bom šolne sezu an kalcete,
An soje bom noge spoštljivo u vodo potoču.

Jest Soča, sz stabo rad reku bi kejšno besedo,
Če nečeš pej neč, bom pej samo te gledu,
Ko štufa an zmatrana tečeš po strugi,
An delaš taku ku jest to, kar čjo drugi.
An glih taku ku jest tudi ti puhna si gnuja,
Staramo se, zlata moja, kej češ,
Če štronco rodiš se, štronzo umreš.
 
Tku vsa svoja leta jest djelal debele sem bale,
Življenje zna spisat ma prou strašno grde romane,
Če slep si an šutast si zmisliš usaj kejšne ideale,
Ma takim ku jest sem na koncu prou neč ne ostane.

Bistra hči planin?

Kanal ob Soči, 21. april 2022

V kemični tovarni TKK Serpenica ob strugi reke Soče je v četrtek prišlo do izliva več ton snovi, ki so potrebne pri izdelavi cementa.

Izlita snov, polikarboksilatni polimer z oznako Bulident VR 750, naj po oznakah ne bi bil nevaren ljudem ali živalim, kljub temu pa je oskrba s pitno vodo na tem območju še vedno motena. Pripadniki civilne zaščite in gasilcev so po najboljših močeh v četrtek in dobršen del petka odstranjevali umazanijo iz reke, ki pa je lahko še vedno prisotna v številnih tolmunih, saj tam voda kroži in se zadržuje dalj časa. Policija pa preučuje možnost suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja iz malomarnosti.

Izliv nevarnih snovi v Sočo je dober primer, kako kapital obremenjuje družbo in okolico. Prvo z mizernimi plačami uničuje delavce in njihova telesa, s tem se še dodatno bremeni podhranjen javni zdravstveni sistem, iz malomarnosti in z namenom večanja profitne mere uničuje okolje, ob nesrečah bremeni ravno tako podhranjene varnostne institucije v državi (gasilci, civilna zaščita). Stroške pa tako za malomarnost kapitalistov nosijo davkoplačevalci, ki so zaradi slabih davčnih sistemov to ponavadi delavci, in ne tisti kapitalisti in bogatuni, ki bi morali biti obdavčeni vsaj petkrat več kot so sedaj.

Ob izlivu kemikalij v Sočo so se pred tovarno zbrali domačini, protestno pred vhodom prižgali svečke in vzeli vzorce vode, ki so jih poslali na analizo. Kot so povedali, uradnim rezultatom ne zaupajo. Stroške analize so si solidarnostno razdelili, izsledke pa še čakajo.

Žiga Blažko

Po poteh

Solkan

Slabo uro in pol vožnje iz Ljubljane, ob porečju (zaenkrat še) prekrasne Soče leži Solkan.- predmestno naselje Nove Gorice s približno 3200 prebivalcev.

Ob glavni vpadnici v naselje, iz smeri proti Soški dolini, na desni strani ceste IX. korpusa domuje park, kjer stoji spomenik padlim v 2. svetovni vojni.

Bronasta skulptura je delo dveh domačinov, Borisa in Zdenka Kalina, prikazuje pa borbo delavskega ljudstva za svobodo skozi simbol ranjenega vojaka v spremstvu bolničarke. Za skulpturo pa je pod kamnitim baldahinom grobnica, v kateri je nekoč počival narodni heroj Rastislav Delpin-Zmago, ki je med drugimi bil bataljonski in brigadni obveščevalec, specializiral pa se je za sabotažne akcije.

Žiga Blažko

Čitalnica

Neuvrščeni

Prejšnji ponedeljek smo se lotili gibanja Neuvrščenih. Brali smo Uvrščanje k neuvrščenim: onkraj blokovske politike?, to je 7. poglavje v knjigi Partizanski prelomi in protislovja tržnega socializma v Jugoslaviji Gala Kirna.

Tekst dokazuje, da je naš šolski sistem pošteno nazadoval, saj zanemarja eno najpomembnejših obdobij zgodovine naših narodov – verjetno edino obdobje, ko nismo bili hlapci, a ko smo aktivno oblikovali svetovno zgodovino preko iskanja poti onkraj blokov.

S ponedeljkom se bomo pa lotili tretjega zvezka kapitala na dvotedenski bazi. Tokrat beremo prvi dve poglavji: 1. Stroškovna cena in profit, ter 2. Profitna mera.

Bralnim krožkom se lahko pridružite tudi vi. Za udeležbo tako v živo kot na daljavo zbiramo prijave na [email protected] Se vidimo!


Rumenjak

Oh, ti policaji!

Policist se zaleti v drevo in reče: “O tako hitro pa še nisem bil na kraju nesreče.”

Škandal tedna

Ni dovolj, da samo Hojs nepreklicno odstopi. Njegov odstop je tako neponovljivo dejanje, da se ga je odločilo ponoviti celotno vodstvo Levice.

Po za njih katastrofalnem, a pričakovanem rezultatu volitev, so se odločili, da bodo stranki ponudili odstop. A ključna beseda je seveda ponudili, ne odstopili.


Naroči se:

Naroči se na Osvobodilnik!

Podpri nas:

Podpri Osvobodilnik!

Deli naprej:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.