Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Logo SWF

Delavski forum v Simunyu - SWF

Sindikat v Simunyu, Južnoafriška republika.

Domača stran

V Germistonu streljali na aktiviste SWF in odbornika CWAO!

Delavski forum v Simunyu - SWF, 30. 06. 2023

Logo SWF

Prejšnji teden so v Germistonu streljali na aktiviste SWF in na odbornika CWAO. Gre za grob napad šefov v Južnoafriški republiki na pravico do sindikalnega organiziranja. Prevedli smo izjavo sindikata:

Skupna izjava za medije Delavskega foruma v Simunyu (SWF) in Pisarne za svetovanje priložnostnim delavcem (CWAO) 25. junija 2023

50 članov SWF in CWAO se je včeraj, 24. junija 2023 okrog pol dveh po skupščini mirno odpravilo proti podjetju Golden Bakery v Germistonu. Shod je bil miren, z njimi so se podali tudi otroci aktivistov, ki so se prej med sestankom igrali.

Shod so organizirali, da bi od delodajalca dobili potrdila o zaposlitvi, ki so potrebna za podaljšanje delovnega dovoljenja. Na podjetju so povečini delali že med 7 in 15 let in v vsem tem času šef od njih ni nikoli zahteval delovnih dovoljenj. A takoj ko so se začeli organizirati in zahtevati najosnovnejše pravice, ki jim pripadajo na podlagi Basic Conditions of Employment Acs (zakon o temeljnih pogojih dela), jim je šef začel groziti, da bo poskrbel, da jih deportirajo, če si teh dovoljenj ne zagotovijo.

Skupščina SWF je potekala v solidarnosti z delavci Južnoafriške regije. Na njen so izvolili štiri pogajalce, ki jih bodo predstavljali v pogajanjih z Golden Bakery. Ko je shod prišel do podjetja je aktivistom lastnik podjetja takoj zagrozil, da bodo njegovi »iinkebi« (snajperisti) postrelili izvoljene pogajalce. Pogajalci so lastniku zagotovili, da so tu le zato, da mirno prosijo za potrdila o zaposlitvi. Ta je najprej enega od njih jezno odrinil, potem pa jim je zagotovil, da bo napisal ta potrdila.

Ko so šli iz podjetja, da bi obvestili zbrane, da šef piše pisma, so štirje snajperisti nanje začeli streljati. Streljali so povsod, ne meneč se za mimoidoče. Streljali so še na skupino na drugi strani ceste, ki je ne meneč se za vse v miru pila pivo! Ljudje so se razbežali in kričali. Po streljanju so predstavniki CWAO in aktivisti SWF zbrali ranjence in poklicali policijo ter reševalce. K sreči so bili policisti v neposredni bližini in so hitro prišli na pomoč. Reševalci niso prišli tako dolgo, da so bili na koncu aktivisti prisiljeni sami odpeljati ranjence do Germistonske bolnišnice.

Naboji so našli dva aktivista SWF, 2 naključna mimoidoča in odbornika CWAO. Eden je resno poškodovan, ustreljen je bil v hrbet in v dlan. Drugi ima šrapnel zataknjen v možganih. Tretji je bil ustreljen v zadnjico in četrti v glavo. Slednjega so do bolnišnice pripeljali v nezavestnem stanju.

Lastnik podjetja noče predati policiji posnetkov varnostnih kamer. Po celi ulici so trgovine, ki imajo kamere. Zahtevamo, da policija pridobi te posnetke. Zvečer na dan dogodka smo imeli izredni sestanek, na katerem smo se v CWAO in SWF odločili, da zaposlimo odvetnika in tožimo lastnika Golden Bakery.

Veliko Germistonskih šefov, ki izkorišča priložnostne delavce trenutno zaposluje skupine snajperistov, da bi »ščitila« svojo lastnino. A to niso uradna varnostna podjetja. Tej snajperisti ne nosijo uniform in imajo samo živo municijo. Te družbe znajo samo streljati in so za denar pripravljeni ustreliti kogarkoli. Mislijo, da so nad zakonom. Da imajo pravico streljati na mirne protestnike. To je res zaskrbljujoče – šefi nad delavce, ki koristijo svojo ustavno pravico do mirnega zborovanja, pošiljajo snajperiste!

Tako v CWAO kot v SWF smo zaskrbljeni, saj agencijsko delo predstavlja več milijard randov vreden sektor, da so življenja naših članov in aktivistov ogrožena, ker organizirajo delavce v tem sektorju. Do streljanja je prišlo le dneve za tem ko je Sodišče za delo v Johannesburgu odločili, da mora Registrar of Labour Relations (register delavskih organizacij) v 14 dneh priznati SWF kot sindikat in ga vključiti v register.

Mar to da smo sindikalizirani upraviči, da na nas streljajo?
To je že tretjič v zadnjih nekaj tednih, da so nam grozili z nasiljem ali da je do nasilja dejansko prišlo. Prejšnja dva incidenta sta bila, ko so iz podjetja Liwayway Food SA poslali grobijane grozit organizatorju CWAO, ki je le prišel na sestanek; ter ko so v Chint Global Energy grozili predstavniku delavcev z nožem.

Mnogo članov CWAO in SWF je streljanje travmatiziralo in hudo prizadelo. CWAO za njih danes organizira svetovanje.

CWAO in SWF, 25. junija 2023

347384365_653759030126010_9134459628512972147_n
347434016_653759103459336_7119133929723404482_n
347417042_653759150125998_3855525463502853701_n