Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Yang Ping

Priznani kitajski mislec.

UKRAJINSKA KRIZA IN GRADNJA NOVEGA MEDNARODNEGA SISTEMA

Yang Ping, 04. 04. 2023

ZDA golta svet

Na Fronta.org smo za vas danes prevedli članek Yang Pinga, priznanega Kitajskega misleca. V njem Yang Ping razmišlja o omejitvah trenutnega mednarodnega sistema, o tem, kako ga načrtno krhajo ZDA in o možnostih za prihodnost. Zahvala gre Tricontinental: Institute for Social Research za prevod kitajskega izvirnika v angleški jezik.

Ukrajinska kriza ni zgolj spremenila geopolitike, temveč je resno ogrozila celoten sodobni mednarodni sistem. ZDA in ostale zahodne države so proti Rusiji sprejele številne sankcije, ki so prelomila obstoječa mednarodna pravila igre in razkrila pravo nasilniško naravo mednarodnega sistema samega. Ta kriza je za Kitajsko opozorilo, da mora razmišljati o najslabšem možnem scenariju in zato resno razmisliti o gradnji novega mednarodnega sistema, paralelnega obstoječemu zahodno-obvladovanemu, kot strateški prioriteti.

PRIPRAVA NA BLIŽNJE KRIZE

Trenutni mednarodni sistem obvladujejo zahodne države pod vodstvom ZDA. Po naravi je liberalno-kapitalističen. Ko liberalni kapitalizem funkcionira se ta sistem širi po svetu, sam izgleda pravičen, njegova pravila pa smiselna. V takšnih časih je sposoben vključiti večino svetovnih držav in regij. Povsem drugače je v času krize: liberalni kapitalizem se postavi na glavo, pozabi na mednarodna pravila, ki jih je vzpostavil sam, in poskusi vzpostaviti nova na osnovi nacionalizma, proti-migrantstva in deglobalizacije. Vladajoči narod opusti ...