Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Bo Barcelona bojkotirala Izraelski aparthajd?

Jakob Sirk, 16. 02. 2023

Županja Barcelone

Zaradi Izraelskega odnosa do Palestine je Barcelona začasno prekinila odnose z Izraelom. Napovedala je tudi prekinitev pobratenja z mestom Tel Aviv.

Prejšnjo sredo je županja Barcelone Ada Colau javnost obvestila, da je Barcelona začasno prekinila vse uradne odnose z Izraelom zaradi Izraelskega aparthajda in sistematičnih kršitev pravic Palestincev na zasedenih ozemljih. Napovedala je tudi prekinitev 25-letnega pobratenja med Tel Avivom in Barcelono.

O svoji odločitvi je Colau prejšnjo sredo napisala pismo izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Obnovitve odnosov ne pričakuje dokler izraelske oblasti ne prenehajo s sistemskim kršenjem pravic palestinskega ljudstva in v celoti izpolnijo obveznosti, katera določa mednarodno pravo in različne resolucije Združenih narodov.
Peticijo za prekinitev odnosov je pripravilo združenje Lafede.cat, v katerem je več kot 110 skupin za človekove pravice in več kot 4.000 prebivalcev Barcelone. Peticiji je sledila odločitev začasne prekinitve odnosov.

Združenje Lafede.cat, znano tudi kot “Organizacije za globalno pravičnost”, je svoje zahteve prvič objavila maja 2021 med enajstdnevnim Izraelovim napadom na oblegano območje Gaze, v katerem je bilo ubitih več kot 250 in ranjenih več kot 2.000 ljudi. Med drugim so v peticiji zahtevali še, da španska vlada preneha prodajati orožje Izraelu in konča vse poslovne odnose z izraelskimi podjetji.

Izraelsko zunanje ministrstvo se je na novico odzvalo z zatrjevanjem, da odločitve ni podprla večina prebivalcev Barcelone. Nekatere judovske skupine so odločitev označile tudi za "sofisticiran antisemitizem".

Organizacija Evropski Judje za pravičen mir, gre za zvezo 12 evropskih judovskih mirovnih skupin, je podprla Colaujevo odločitev in zatrdila: “Bojkot je legitimna metoda civilne družbe za protest proti državi, ki krši človekove pravice. Županja Colau gre po stopinjah tistih, ki so bojkotirali aparthajd v Južni Afriki.” Odločitev je prav tako podprl Palestinski nacionalni odbor gibanja za bojkot, odprodajo in sankcije (BDS).

O nadaljevanju prekinitve odnosov bodo na mestnem svetu glasovali 24. februarja.