Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Čipovska hladna vojna

Jakob Sirk, 10. 11. 2022

Biden je prikupno zmeden

Združene države Amerike so oktobra uvedle nov nadzor izvoza, ki ameriškim podjetjem onemogoča prodajo in ponujanje storitev kitajskim proizvajalcem čipov. Namen novih omejitev izvoza je napad na Kitajsko, ki je trenutno vodilni proizvajalec čipov.

Vpliv ameriške odločitve bomo čutili kot zmanjšanje proizvodnje v avtomobilski in računalniški industriji, morda pa tudi v industriji gospodinjskih aparatov. Večina gospodinjskih aparatov, kot so: robotski, baterijski sesalci, naprednejši mikserji, itd., potrebuje za svoje delovanje tako imenovani kontrolni čip (ali matično ploščo). Omejitve bodo torej vodile v povišanje cen, zmanjšanje zalog in daljše čakalne vrste za tovrstne produkte.

Nove ukrepe je Bidnova administracija sprejela sedmega oktobra. Ti ostrijo nadzor nad nekaterimi izdelki za proizvodnjo polprevodnikov, prav tako pa uvajajo nadzor nad določenimi oblikami njihove uporabe.

Omejitve izvoza bodo vključevale vrhunske računalniške čipe, kot sta NVIDIA A100/H100 in Intelov GPE (Ponte Vecchio). Pravila temeljijo na omejitvah, poslanih v pismih v začetku tega leta orodjarjem KLA, Lam Research in Applied Materials, ki od njih zahtevajo, da ustavijo pošiljke opreme kitajskim tovarnam, ki proizvajajo napredne logične čipe.

Dejanja ameriških voditeljev so zgrešen poskus upočasnjevanja rastoče moči kitajske produkcije čipov, ki razjedajo ameriško s svojo masovnostjo in nižjo ceno. Omejitve bodo samo še poostrile novo hladno-vojno retoriko, škodile bodo pa, kot ponavadi, v glavnem nam.