Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Danes protestiram, jutri stavkam

Maša Cvetežar, 27. 10. 2022

Lokacija uprave Tuš v Celju z napisom: Jutri protest

Delavci in delavke Tuša bodo jutri, 28. oktobra, protestirali za boljše delovne pogoje. Če firma ne bo izpolnila njihovih zahtev, so pripravljeni tudi na stavko!

Trgovke, trgovci, skladiščnice in skladiščniki se bodo zbrali med 9.30 in 11.uro pred upravo verige Tuš v Celju. Sporočajo:

“Delavcem nam je prekipelo, jezni smo. Zahtevamo svoje zahteve, ker si zaslužimo več. Čas je za spremembe. Stopili smo skupaj, da dvignemo svoj glas, da bi bili uslišani, zato smo organizirali protest. Jasno in glasno bomo vsem povedali, kaj zahtevamo.”

Zahtevajo izenačenje osnovne plače z minimalno, saj osnovna plača, ki je manjša od minimalca, pomeni še nižjo penzijo.

Zahtevajo zvišanje plačila malice na 6,20 € in polno plačilo potnih stroškov - če se višajo cene hrane in bencina, naj se tudi nadomestilo za malico in potni stroški.

Zahtevajo izplačilo regresa v denarju, ne v Tuševih bonih. Regres je namenjen letnemu dopustu, ki si ga z boni za nakupovanje v Tušu bolj težko privoščiš.

Zahtevajo konec premeščanja v druge poslovalnice, saj ni naloga delavk, da se vozijo sem ter tja v oddaljene poslovalnice.

Zahtevajo ureditev delovnega časa, tako, da se v delovni čas šteje tudi priprava na delo, sestanki. Vsaka minuta šteje!

Pogajanja na ravni cele panoge trgovine in na ravni Tuša so že v teku. Do zdaj je Tuš na vse zgornje zahteve odgovoril samo s ponudbo plačila malice 5,75€. Ko je sindikat napovedal jutrišnji protest, se je uprava spet zganila in ponudila komaj kaj večjo drobtinico - plačilo malice 6€. A delavke in delavci na to niso pristali. Odločno se bodo borili do konca!

Za izjavo smo prosili Mirjano Janjić, predsednico sindikata Tuš:

“Garamo, delamo, skupaj se borimo za dobroimetje podjetja in zaposlenih v tušu. Želimo dobre odnose, dobro plačilo. Zadovoljen delavec je le dobro plačan delavec. Z upravo imamo dobre odnose, kolegialne sestanke. Pogajanja so še v teku, ampak zaenkrat še ne zadostno, da bi bili delavci zadovoljni.”

Skladiščnik Selman Hodžić pa nam je o situaciji v skladišču povedal:

“V skladišču so delavci zelo nezadovoljni. Probali smo se pogovarjat posamezno z upravo, pa ni šlo, nič. Vsa upanja smo zdaj dali v sindikat, ki nam daje neko varstvo, v njem si lahko zaupamo. Skladiščniki imamo enake zahteve kot trgovke. Zdaj sta intelektualna in fizična sila združili moči, da dosežemo kar bi moralo že nekaj časa nazaj biti narejeno. Glede protesta: v skladišču so že hoteli stavkati, ker vidijo, da je stavka edini način, da nas ubogajo, jemljejo resno. Pomembno je, da v javnosti pokažemo nezadovljstvo, da dobimo tudi pomoč drugih (medijev, organizacij). če ne bodo upoštevali naših zahtev, potem stavka! Drugače ne gre! Delavci so razočarani. Zaradi inflacije so stroški vedno večji, plače pa ne, ne gre več. Skladiščniki delamo ves čas, za nas ni praznikov, brez nas se vse ustavi, v trgovinah ne bo robe. Naše plače brez stimulacije so pod minimalcem, zato skladiščniki delajo tudi bolni, ker rabijo stimulacijo. Moramo delati vsak dan, da zaslužimo plačo za preživetje. Zaradi tega je veliko bolezni, poškodb.”

Vidimo, da firmi ni mar, v kakšnih pogojih delajo trgovke in skladiščniki. Uprava se odzove šele, ko se delavke in delavci organizirajo in opozorijo na možnost stavke. Stavka - torej prekinitev dela in posledična prekinitev pridobivanja profitov - je edino, kar firmo zares prizadene. Boljše delovne pogoje si lahko izborimo le delavke in delavci sami!

Zato se jutri, če nam služba to omogoča, solidarno udeležimo protesta pred upravno stavbo podjetja Tuš na Resljevi cesti 16 v Celju!