Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Dvajseti nacionalni kongres Komunistične partije Kitajske

Žiga Blažko, 17. 10. 2022

20. Kongres Komunistične Partije Kitajske

Te dni se v Pekingu mudi 2.296 delegatov Komunistične partije Kitajske, ki zastopajo interese skoraj 100 milijonov članov iz vse Kitajske. Nacionalni kongres komunistične partije je vrhunec političnega udejstvovanja na Kitajskem zadnjih pet let. Njegov namen je revizija politik zadnjih petih let in postavljanje ciljev za politično delovanje za naslednjih pet let. Tako bodo tamkajšnji politiki od 16. do 22. oktobra snovali politike za še dodatno izboljšanje življenja.

Kot Generalni sekretar Komunistične partije Kitajske je Xi Jinping imel čast nasloviti vse delegate v dvournem uvodnem govoru. Za Komunistično partijo je izjemno uspešnih pet let tako na družbenem kot ekonomskem področju. Z vzpostavitvijo največjega javnega socialnega in zdravstvenega sistema na svetu jim je uspelo izkoreniniti ekstremno revščino, vpeljali so mnoge inovacije na področju zelene energije in praktično izkoreninili so še zadnje ostanke politične korupcije. Kljub temu je Xi posvaril, da so pred Kitajsko “nevarne nevihte”. Povedal je, da je potrebno bolje okrepiti gospodarstvo, ki ga je ranila COVID-19 kriza in se pripraviti na posledice vojne v Ukrajini.

Kljub temu, da je COVID-19 kriza ranila kitajsko gospodarstvo, je Xi povedal, da je tako imenovana “ničelna COVID-19 politika” bila pravilna odločitev, saj so le z njo lahko postavili človeška življenja na prvo mesto, ne glede na to, da je gospodarstvo rahlo trpelo.

Xi Jinping se je v govoru dotaknil tajvanske problematike. Povedal je, da si večina tajvanskih sonarodnjakov želi združitve z matično domovino. Razlog za tajvansko “krizo” pa vidi v manjši skupini glasnih agitatorjev, ki jim olje na ogenj priliva “zunanja interferenca”. Seveda je s tem mislil na zahod in ZDA, katerim je v interesu uničenje Kitajske.

Kitajska je predstavila tudi sistem “ena država, dva sistema”, ki bi Tajvanu omogočila veliko mero avtonomije, samo da se lahko tajvanska kriza razreši na miren način. Xi je povedal da: “se bomo venomer prizadevali za mirno združitvijo z največjo mero truda in iskrenostjo, vendar pa smo pripravljeni tudi na uporabo sile”. Seveda je bil takšen komentar potreben, saj se zadnje leta na Kitajsko vrši ogromen pritisk s strani ZDA, ki veča svojo vojaško prisotnostjo v Tajvanu.

Komunistična partija Kitajske po raziskavah Harvardske univerze uživa kar 95,5% podporo. Xi Jinping je še poudaril sistem vladavine konsenza. Povedal je da: “moramo sprejeti nadzor in kritike ljudstva”. Kdo si ne bi želel takšne vlade, ki dejansko postavlja življenja nad gospodarstvo? Ne rabimo Gibanja “Svoboda”, rabimo vlado, ki bo tako kot kitajska dejansko odgovarjala svojim volivcem!