Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Fašistka

06. 10. 2022

Melone z znakom Grazie Italia

Ne postfašistka, ne protofašistka, temveč “čistokrvna” fašistka - to je nova italijanska premierka Giorgia Meloni.

Odskočna deska

Že pri petnajstih letih je Meloni v rimski delavski četrti postala zavzeta članica Italijanskega socialnega gibanja (MSI), ki so ga po drugi svetovni vojni ustanovili Mussolinijevi privrženci. (Pikra pripomba: gibanja, kot je MSI, so nastala po drugi svetovni vojni tam, kjer ni bilo dovolj sistematičnega izkoreninjenja nacistov oziroma domobrancev.) Pri enaindvajsetih je bila izvoljena kot politična predstavnica rimskega področja, v ta čas pa sodi njena slavna izjava, da je bil Mussolini “sposoben politik, saj je vselej deloval v interesu Italije”. V svojih dvajsetih letih je sistematično gradila politično kariero v okviru mladinske politike.

Tudi Rima niso zgradili v enem dnevu

Leta 2006 je bila prvič izvoljena v italijanski parlament kot članica fašističnega Nacionalnega zavezništva, ki so ga leta 1946 ustanovili Mussolinijevi privrženci, a je Zavezništvo od takrat spretno preoblikovalo svoja stališča in pridobilo pridevnike, kot so “desni”, “konzervativni” ipd. V tem času je Meloni podprla zakone, ki jih je Berlusconijev kabinet napisal izključno za zaščito Berlusconijevih podjetij ter njega samega pred prosekucijo. Meloni je takrat izjavila, da gre za zakone, ki jih je Berlusconi napisal sam zase, a so povsem pošteni. Leta 2008 je postala najmlajša ministrica v zgodovini Italije, in sicer v okviru Ministrstva za mladino. Tedaj je začela z retoriko združevanja interesov Tajvana in Italije proti socialistični Kitajski.

Pripomnimo, da je v tem času Berlusconi spretno združil Nacionalno zavezništvo in stranko Forza Italia v PdL (Il Popolo della Liberta), ki je magično postala sredinsko-desničarka stranka neoliberalnih premikov. Fašizem in interesi velepodjetij so očitno združljivi, če že ne enaki.

Eno leto po padcu Berlusconijeve vlade zaradi masovnih protestov leta 2011 se je Meloni “vrnila” k svojim fašističnim koreninam in je floskula o sredinski politiki padla v vodo. Skupaj s politikoma La Russa in Crosseto je Meloni ustanovila Bratje Italije. Stranka Bratje Italije ima štab v stavbi, ki je bila med vojno zbirališče Mussolinijevih privržencev. Nekateri italijanski manjši mediji so poročali, da so v enem kraju Bratje Italije pozdravili publiko s povzdinjeno desnico.

Stranka, na čelo katere je Meloni prišla leta 2014, je predlagala odvzem italijanskega ordena Josipu Brozu Titu, saj je Meloni mnenja, da je Tito poklal Italijane na jugoslovanskem ozemlju, ki naj bi po njenem pripadalo Italiji. Leta 2014 tudi Salvinijeva Liga stopi v igro in se skozi medije zopet vlečejo neumnosti o desno-sredinski vladi.

Giorgia

Vskočimo v leto 2021, ko je Meloni izdala avtobiografijo Jaz sem Giorgia, moje korenine, moje ideje. Takoj po izzidu knjige je bila Melonijina avtobiografija v knjigarnah razstavljena med najbolj prodajanimi knjigami. Nekega dne je v knjigarno Feltrinelli vkorakal človek, ki je vse njene knjige obrnil z glavo navzdol, s čimer je opozoril fašistko, da se ji lahko zgodi to, kar se je zgodilo Mussoliniju. Mussolinija je namreč po vojni italijansko ljudstvo obesilo z glavo navzdol na milanskem trgu.

Letošnjega septembra je Meloni zmagala. Pokazalo se je, da je stranka Bratje Italije zmagala z rekordno večino na volitvah, ki se jih je udeležilo rekordno malo volivcev.

Odvetnik Damijan Terpin, Janšev podpornik v Italiji, je mnenja, da je očitati Meloni fašizem isto kot “paranoja” komunistov, ki so po drugi svetovni vojni izkoreninili domobrance z jugoslovanskega ozemlja in s tem zaščitili interese socialističnega ljudstva.

Gnojišče za fašiste

Madžarski Orban, italijanska Meloni in bolje, da Hrvaške ne omenjamo. Slovenija je obkrožena z zavezniki, ki botrujejo novemu valu fašizma v Evropi. Združuje jih podpora Zelenskemu (čeprav je Meloni leto nazaj hvalila Putina, da je stražar krščanske Evrope), prijateljevanje s šefi velikih podjetij in brutalna anti-migrantska politika.

In kdo je naš branik pred nastalo situacijo? Golob? Tisti, ki tudi tako pošilja orožje Zelenskemu? Prijatelj velepodjetih, bogataš, ki se je v politiko vključil iz strahu, da bi se kdo dotaknil njegovega premoženja? Človek, ki ignorira mučiteljski Center za tujce Postojna, kamor pošiljajo nezaželene begunce?

Že res, da je premagal Janšo, ki je Meloni, naši “sestri”, čestital v italijanščini, a so poteze, ki so pripeljale Meloni na oblast, tudi Golobove. Takšne poteze so gnojišče za fašiste.

Neoliberalne politike na koncu vselej pripeljejo do fašizma in ni dovolj biti antijanšist. Če se bo nadaljevala Golobova neoliberalna politika in bodo stvari iste, kot so bile pod Janšo, potem ne smemo biti presenečni na naslednjih volitvah, če bomo zopet imeli na oblasti odkrite domobrance.