Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Fuzbal za koga?

Maša Cvetežar, 28. 11. 2022

Delavci za FIFO v Katarju

Med 20. novembrom in 18. decembrom poteka Svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga Mednarodna nogometna federacija FIFA letos organizira v Katarju. Fuzbal je bil včasih šport delavskih množic, danes pa …

V 10 letih, odkar je bil Katar izbran za letošnjo gostiteljico svetovnega prvenstva, so grozne delovne razmere in visoke temperature umorile kar 6.500 migrantskih delavcev. Po podatkih Mednarodne organizacije dela je samo v letu 2021 umrlo 50 migrantskih delavcev, več kot 500 jih je bilo hudo poškodovanih, 37.600 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

V Katarju je le 12% prebivalcev tudi državljanov - vsi ostali so tuji delavci, ki delajo v pol suženjskih razmerah. Katarski delodajalci lahko zadržijo potne liste migrantskih delavcev in jim s tem grozijo z deportacijo iz države. Na ta način so delavci prisiljeni sprejeti obupne delovne pogoje. Delajo 16 do 18 ur na dan, za 200 evrov na mesec, za odhod iz države ali spremembo službe morajo zaprositi za dovoljenje šefa, plače ne prejemajo redno, velikokrat izplačilo zamuja več mesecev.

Živeti morajo v zanikrnih, prenaseljenih mestih, kjer voda ni pitna. Tako izkoriščanje delavcev omogoča t.i. kafala sistem, ki velja tudi v Jordaniji, Libanonu, Savdski Arabiji, Bahrajnu,… Kafala omogoča firmam, da “sponzorirajo” migrantske delavce, kar pomeni, da so vize delavcev vezane na delodajalca. Na ta način imajo firme skoraj popolno kontrolo nad zaposlitvijo in statusom delavcev.

Avgusta 2019 so migrantski gradbeni delavci organizirali več stavk proti brutalnim delovnim pogojem in neizplačanim plačam. Čeprav v Katarju migrantski delavci ne smejo stavkati ali biti del sindikata. Dosegli so, da je država aretirala “pooblaščena podpisnika” dveh podjetji, izplačala plače iz Sistema za zaščito plač in delavcem dala dovoljenje, da zamenjajo delodajalca. Kljub stavkam in opozarjanju, da je letošnje svetovno prvenstvo zgrajeno na truplih migrantskih delavcev, se tekme nemoteno predvajajo, FIFA pa je tako zaslužila 7.5 milijard krvavih dolarjev.