Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le brco v rit dobimo

Jakob Sirk, 20. 02. 2023

Gasilski protest

Poklicni gasilci so v četrtek protestirali pred poslopjem vlade, od katere zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela.

Zbrali so se gasilci z vseh gasilskih enot, razen tisti, ki v službi varujejo naša življenja, domove in premoženje. Zahtevajo pošteno vrednotenje svojega dela. "Zahtevamo enakovreden del pogače. Dovolj nam je," je dejal gasilec Silvo Kuntarič, ki je shod opisal kot protivladni protest.

Slovenske gasilce sta podprla predstavnika italijanskega sindikata gasilcev.

Zbrane je nagovoril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc: "Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa do nas. Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti.”

Oblečeni v več-deset kilogramske uniforme in opremljenimi z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade.

Bivši predsednik sindikata, upokojeni poklicni gasilec, Aleksander Ogrizek je razočaran nad delom vlade. Dejal je, da jo gasilci zanimajo samo takrat, ko jih potrebuje. "Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota," je dejal v nagovoru in opozoril, da si mladi gasilec ob takih pogojih ne more začeti ustvarjati življenja. Vlado je pozval, naj predstavnike sindikatov takoj sprejme na pogajanja.

Gasilci so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi s številnimi transparenti, na katerih je denimo pisalo “Pogoreli bolj kot kras” in “Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le v brco v rit dobimo”. Na shodu jih je spremljala tudi maketa gasilskega avtomobila s fotografijami premierja Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Rudija Medveda.

Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da za protest poklicnih gasilcev "osebno težko najde neko razumevanje". "Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati, a danes ni bilo tako."

Zakaj bi gasilci spoštovali vlado, če vlada ne spoštuje njih? Če jim ne da spodobnih plač, kljub temu, da vsak dan tvegajo življenja?

Foto: Slovenske novice