Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

LAHKO JE DRUGAČE

Žiga Blažko, 28. 04. 2023

Novi bloki v DPRK

Kisla situacija na ljubljanskem nepremičninskem trgu je praktično že ponarodela. Cene nepremičnin za nakup in najem se strmo in vztrajno dvigajo v nebo. Ravno tako pa se v nebo dvigajo neštete luksuzne stolpnice, ki očitno niso namenjene delavcem, temveč bogatim tujim in domačim špekulantom.

V Demokratični ljudski republiki Koreji pa je bistveno drugače. 16. aprila letos so praznovali zaključek prve faze velikega gradbenega projekta, ki so ga korejci zasnovali leta 2022. Projekt gradnje stanovanj v prestolnici Pjongjang bo trajal predvidoma do leta 2025. V enem letu, kljub dolgoletnim ekonomskim sankcijam s strani imperialističnega zahoda, jim je uspelo zgraditi 10.000 javnih stanovanj, do konca leta 2025 pa nameravajo zgraditi še dodatnih 40.000 stanovanj.

Cilj gradbenega projekta je korejcem zagotoviti boljše bivanjske razmere in pospešiti trg ter razvoj korejske družbe. Ob zaključku prve faze gradnje, je generalni sekretar partije Kim Jong Un v nagovoru javnosti povedal, da si želi videti takšne javno-gradbene projekte ne samo v prestolnici, temveč širom države.

Pri nas, ki živimo v kapitalistični utopiji, pa interesa za javna in dostopna stanovanja več kot očitno ni. Država, katero že skoraj 20 let pestijo trde ekonomske sankcije in blokade, se neumorno in samostojno razvija dalje v prid svojem ljudstvu. Naš razvoj pa je v prid samo in izključno vladajočemu razredu kapitalističnih pijavk.