Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Možno je

Marija Sirk, 25. 10. 2022

vprasali_woltovca

Novozelandsko sodišče je presodilo v prid štirim voznikom podjetja Uber, da so pri podjetju zaposleni ne kot neodvisni pogodbeni, temveč kot redno zaposleni delavci z vsemi delavskimi pravicami, ki h temu sodijo. Woltovci in Glovovci, možno je!

Uberjevim delavcem, ki so zaposleni prek pogodb za samostojne podjetnike, tempo dela narekuje digitalna platforma. Ta tempo je tako brutalen, da so naši sosedje Hrvatje ob uvedbi Uberja pri njih poročali, da so vozniki pogosto prisiljeni celo prenočiti v svojih vozilih. Kot da to še ni dovolj, nimajo dostopa niti do najosnovnejših delavskih pravic, kot sta plačana malica in dopust. Slovenci smo s tem odlično seznanjeni, saj sta pri nas identično prakso uvedla Wolt in Glovo. Pri nas jim je morda še malce slabše, saj jih je zapovrh vsega ljubljanski župan še ožigosal. Praksa v Italiji je nekoliko boljša in si jo moramo vzeti za zgled. Italija je podjetja UberEats, Glovo in podobna kaznovala s kaznijo 733 milijonov evrov, ker so zavajajoče klasificirali 60.000 delavcev kot samostojne podjetnike.

Praful Rama, eden izmed zastopanih voznikov v novozelandskem primeru, je poudaril, da bo prelomna odločitev sodišča delavcem končno zagotovila besedo, da "končno ne bodo le predmet nadzora Uberja". Sindikalni organizaciji First Union in E tū union staprepričani, da bo odločitev sodišče odmevala skozi celoten sektor in širše.

V tem in podobnih primerih moramo vselej imeti v mislih, da se oblasti niso premaknile, dokler se delavci niso organizirali preko sindikatov. Kot kaže trenutna politična klima v Sloveniji, ni pričakovati, da si bo vlada drznila kaznovati platformna podjetja. Žal nismo več v antikapitalistični federaciji, več kot polovico parlamenta pa bi bilo bolj pošteno imenovati kar podjetniški lobi. Sindikalno organiziranje je naša edina obramba pred interesi kapitala!