Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Naša kapelica

01. 08. 2022

Ruska Kapelica

Leta 1915 je v Kranjski gori Avstro-Ogrska prisilila 10.000 ruskih vojnih ujetnikov, da so zgradili cesto čez prelaz Vršič. Od 170 do 300 ruskih vojakov je zasul smrtonosni snežni plaz. V spomin padlim sonarodnjakom so Rusi leta 1916 postavili pravoslavno Rusko kapelico – skromno stavbo, na levi strani katere je grobnica preminulih vojakov, nad katero je piramidni spomenik z ruskim napisom “Sinovom Rusije”.

V Planinskem vestniku leta 1957 je Franc Uran zabeležil svoje spomine na gradnjo Ruske ceste:

“Novo cesto so gradili izključno samo ruski vojni ujetniki, ki jih je bilo okrog 12.000. Nastanjeni so bili v raznih barakah od Kranjske gore do Trente. Te barake so bile zelo primitivne in pozimi zelo mrzle. Hrana ujetnikov je bila zelo slaba in nezadostna. Pri delu so bili razdeljeni v oddelke po 25 mož, ki jih je stražil en avstrijski vojak in en Rus-tolmač, navadno Jud, ki pa ni nič delal. Med ujetniki je bilo tudi dosti Nemcev od Volge. Ujetniki so bili slabo oblečeni. Ker so morali delati ob lepem in slabem vremenu, so imeli po večini vsi razcapane uniforme. Drugih oblek jim pa avstrijska vojna uprava ni dala. Zato so razsajale med njimi razne bolezni kot navadna in krvava griža, celo kolera in črne koze in jih je dosti pomrlo.”

/…/

“Ravnali so z Rusi zelo grdo. Posebno nekateri inženirji in oficirji so se divjaško obnašali nad ujetniki. Za vsak najmanjši prekršek je bil ujetnik privezan na drevo, da je že v najkrajšem času padel v omedlevico. Potem so mu pljusknili mrzle vode v obraz, da se je zopet zavedel in ga pustili tako viseti dve do tri ure”.


Rusija je začela eksponentno propadati kot socialistična svetovna sila od Hruščovega prevzema oblasti vse do danes, ko se ruski oligarhi grejo War of Warcraft z Zelenskim, slovenski novinarji pa ploskaju nacističnemu okupatorju Donbasa, ki se fotografija za Vogue. Prvič kot tragedija, drugič kot farsa.

Predlog Branka Sobana iz redakcije Dela, da preimenujemo Rusko kapelico v Ukrajinsko kapelico, je čista sramota. Ruska kapelica je spomenik miru, ne pa platforma za liberalce proti Putinu, ki nima nobene veze z ruskimi žrtvami prve svetovne vojne. Zakaj bi pustili devedesetašem, da perejo vojne zločine Avstro-Ogrske?

Združenje Nob Ilirske Bistrice je odsotnost slovenskih politikov na letošnji pietetni prireditvi v čast padlim ruskim ujetnikom lepo povzelo z:

“Slovenski politiki so se poskrili v mišje luknje, da jim ne bi bilo potrebno pred Rusko kapelico. /…/ Slovenski politiki, skupaj s sedanjo vlado, so pokazali, kakšni licemeri so v resnici in kako malo jim zares pomenita pieteta in iskreno prijateljstvo. Sram naj jih bo.”