Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Nova Bosna

Marija Sirk, 03. 11. 2022

Eurofor v BiH

Euforova mirovna misija v Bosni in Hercegovini se nadaljuje. Varnostni svet ZN je podaljšal mandat operacije Althea za eno leto. Čeprav so Rusi pozdravili odločitev ZN, so izrazili tudi zaskrbljenost, saj se je število vojakov letošnjega februarja podvojilo, ko se je začela vojna v Ukrajini.

Če koga zanima, kaj se bo zgodilo z Ukrajino, ko se bo enkrat zaključil konflikt med evropskimi in ameriškimi silami ter Rusijo, naj se obrne k Bosni.

MALO OZADJA

Eufor Althea je misija pod nadzorom Evropske unije, ki jo letos sestavlja 1.100 vojakov iz držav članic. Namen misije je nadzorovati izvedbo Daytonskega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v BiH. Ključno je imeti v mislih, da je Daytonski sporazum nastal kot odziv na genocid v Srebrenici, ki je bila varovano območje ZN. V letih, ki so sledila genocidu, je postalo splošno sprejeto mnenje, da so ZN vedeli, da se bo genocid zgodil, a so računali nanj kot na svetoven medijski škandal, ki bo končal vojno. Kot zanimivost sporazuma, navedimo, da so Tuđman, Milošević in Izetbegović podpisali, da bodo osebe, obsojene za vojne zločine, izločene iz političnih uradov. Takšno je poreklo sporazuma, zaradi katerih Eufor, bivše sile NATO, še dandanes izvajajo mirovno misijo v Bosni.

VIŠJA SILA

Na letošnjem Blejskem strateškem forumu so najvišji predstavniki, vključno s Pahorjem, govorili o vključitvi Bosne v EU. Leto nazaj smo poslušali o Janševem non-paperju, ki naj bi razklal Bosno na koščke. Zdaj, ko so vse oči uperjene v Ukrajino, Eufor pošilja dodatne vojaške okrepitve v Bosno.

Vse to dokazuje, da je še leta po vojni usoda neke država zapečatena.

Eh, Jugo, moja tugo.