Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Pogajanja so na ulicah, ne za mizo

Pavle Koba, 17. 02. 2023

Gasilski protest

V Sloveniji smo fasali novo epidemijo: Golobomanijo. Najhitreje se širi med Ljubljanskimi prebivalci (na periferiji je verjetno počasnejša zaradi manjše gostote poselitve ali pa je vendarle zdrava kmečka pamet dobra za imunski sistem). Glavni simptom: liberalno vzklikanje in ploskanje vsaki Golobovi odločitvi, ne glede na vse požrte predvolilne obljube, ne glede na vse pozabljene člene koalicijskih pogodb. Še posebno mu ploskajo te dni za sosledje fiaskov, ki jih lahko pošteno opišemo le kot razgradnjo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Ljudje božji, predstavljajte si, da bi Janša povišal plačno razmerje med tistimi, ki največ delajo in tistimi, ki so največ plačani v javnem sektorju na ena proti sedem? Ali da bi razbil enotni plačni sistem na tri stebre in vanj razdelil poklice glede na osebno všečnost? Ali da bi sodnikom in tožilcem kar tako ponudil 600€ dodatka? Ali da bi se pogajal z dohtarji posebej? Vsaj 30.000 bi nas bilo na ulicah. In to povsem upravičeno. Sindikati javnega sektorja bi vsi skočili v zrak. Povsem upravičeno. In ne, ne bi šli le na pogajanja. Šli bi na ulice.

Predstavljajte si, da bi si Janševa ministrica za notranjo upravo drznila reči o gasilcih, našemu največjemu ponosu: “Pogajanja so za mizo, ne na ulici. To, čemur smo bili danes priča, je izsiljevanje.” Mar smo res že pozabili na požare na Krasu?

Zgodilo se je povsem isto, kot se je zgodilo na začetku koronakrize. Se spomnimo, kako so vsi mediji poročali o skladiščnikih, avtoprevoznikih in medicinskih sestrah kot o nujnih delavcih, kot o herojih, ki riskirajo svoja življenja, da smo ostali lahko med izolacijo normalno živeli? Pa se spomnimo tudi, kako hitro so mediji zamenjali vižo, ko so se ti delavci, ti heroji, začeli spraševati o tem, zakaj imajo tako nizke plače, če so res tako nujni? Kar naenkrat so o njih poročali kot o zajedalcih, ki bremzajo napredek in delajo Slovenijo nekonkurenčno. Mar ni to vsaj malo hinavsko?

Se spomnimo, kako so poročali o gasilcih med požari na Krasu? Kot o herojih, ki se podplačani in z zastarelo opremo borijo z največjo katastrofo v zadnjih tridesetih letih! In kaj se je zgodilo zdaj, ko so ti heroji dejansko jasno in glasno opozorili na svoje prenizke plače? Ministrica za javno upravo jih javno zmerja, mediji jo citirajo, ljubljanski komentariat jih je pa kar označil za Janševe plačance. Gasilce!

Ne 30.000, če bi to storila Janševa vlada, bi nas bilo na ulici 100.000. In ne bi bili pol tako vljudni kot so bili gasilci včeraj. In to povsem upravičeno.

Vir slike: rtvslo.si