Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Sarajevo Safari

21. 09. 2022

Otrok na kolesu pred razbitino

Slovenski režiser Miran Zupančič je posnel dokumentarni film Sarajevo safari (2022), v katerem je razkril, da so bogati tujci v sodelovanju s srbsko vojsko v času obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 prihajali v Bosno streljat civiliste. “Snajper turisti” naj bi prihajali predvsem iz Rusije, Kanade in ZDA. Film pokaže, da so bile tuje obveščevalne službe seznanjene s tem pojavom. “Obstaja raven komunikacije, urejanja sveta, o kateri mi navadni smrtniki nimamo pojma” - je za 24ur povedal Zupančič.

V dokumentarcu je ključna priča neznan slovenski novinar. Pripoveduje o tem, da so tujci, ki so jih s helikopterjem pripeljali na ozemlje, ki ga je imela pod nadzorom srbska vojska, plačevali vratolomne zneske za rekreativno ubijanje. Cena je bila višja, če je bila tarča otrok.

Dokler bo svet razdeljen na tiste, ki imajo, in na tiste, ki nimajo, bodo safariji vselej na dosegu roke požrešnim bogatunom. Edini način, kako onemogočiti možnost, da se kaj takega zgodi, je odvzeti pozicije moči psihopatom, ki si lahko privoščijo streljati nedolžne. Zato na Fronti poudarjamo: dostop do ogromnih količin sredstev, s katerimi so si lahko psihopatski kapitalisti privoščili safari na sarajevske otroke, je najbolj sporen. Prvo gre za sredstva, ki si jih s poštenim delom pač ne moreš ustvariti. Drugo jim ta sredstva dajejo nedotakljivost in zmožnost početi kakršnakoli grozodejstvo se jim zahoče. In končno, ta sredstva elitizirajo - ustvarijo občutek odtujenosti od družbe, omogočijo temu ali onemu pezdetu, da na nas vse ostale gleda kot na živali. To je bil recept, ki je ustvaril sarajevske safarije.

Tisti politiki, ki so med balkanskimi vojnami podkrepili masovne kraje denarja od ljudi ter hujskali k vojni, niso nič manj odgovorni od srbske vojske in tujih obveščevalnih služb, ki so safarije praktično omogočili.

Ali mislite, da je zdaj kaj drugače v vojni v Ukrajini?