Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Slava Ukrajini?

Žiga Blažko, 14. 12. 2022

Brata Konovich

Mineva 291 dni od začetka eskalacije ruso-ukrajinske vojne. Vendar pa se v Ukrajini ni razpasla samo vojna temveč tudi fašizem. Aleksander in Mikhail Konovich sta že 283 dni zaprta v ukrajinskem zaporu. Obtožena sta širjenja “pro-ruske in pro-beloruske propagande”.

Brata Kononovich sta vodilna člana Leninistične-komunistične mladinske unije Ukrajine (LKSMU), LKSMU pa je članica Svetovne federacije demokratske mladine (WFDY).

Zgodovina Ukrajine je v zadnjem desetletju še posebej zapletena. Že pred začetkom vojne je leta 2014 Ukrajino stresla Majdanska revolucija, ki se je zavzemala za bližje povezovanje Ukrajine in EU ter oddaljevanje od Rusije. Vlade po Majdanski revoluciji pa so se zavzemale predvsem za dekomunizacijo Ukrajine. Prepoved Komunistične partije Ukrajine in pa vladna podpora neo-nacističnim skupinam je v Ukrajini ustvarila pravo gnojišče fašizma.

V pomajdanski ukrajini ni bilo prostora za brata Kononovich, ker se, zavezana vrednotam leninizma, zavzemata za internacionalizem, delavske pravice in za antifašizem. Zato so ju varnostne sile Ukrajine (SBU) 6. marca v Kijevu aretirala. Za medije sta 1. julija, ko se je njuno sojenje tudi začelo, povedala: ”najin primer je popolnoma prirejen od začetka do konca. Česa sva obtožena? Da imava pro-beloruske poglede in stališča. Z drugimi besedami obtožena sva za svoje nazore, misli. O kakšni demokraciji lahko sploh govorimo!?”

WFDY, krovna organizacija Leninistične-komunistične mladine Ukrajine, pa je v letu od aretacije tovarišev Kronovich organizirala številne mednarodne proteste na katerih opozarjajo, da ne gre za aretacijo dveh “pro-beloruskih izdajalcev” kot brata Kronovich prikazujejo ukrajinske oblasti, temveč gre za dva ugrabljena tovariša, delavca, ki sta krvavo in požrtvovalno delala na izobraževanju depriviligirane mladine.

Vendar pa brata Kononovich nista izgubila upanja, Mikhail Kononovich je za Peoples Dispatch povedal: "nemogoče je prepovedati komunistično ideologijo z zakoni, saj je nemogoče prepovedati zdravo kmečko pamet in znanost. Nemogoče je prepovedati Komunistično partijo Ukrajine, saj smo partija z več kot stoletno tradicijo, med temi leti pa smo pridobili ogromno izkušenj v podtalnem organiziranju. Mi komunisti smo se borili in bomo se še vedno borili za pravice delavskega razreda!”

Mar je na koncu Slava Ukrajini zgolj slava fašizmu interesov kapitala?