Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

SODIŠČE JE ODLOČILO: “DELAVCI, PRENEHAJTE S STAVKO”

Žiga Blažko, 20. 03. 2023

Protest delavcev v JAR

Zdravstvenim delavcem Južnoafriške republike je Sodišče za delavske pritožbe 13. 3. zaukazalo, da morajo nemudoma prekiniti tedensko stavko.

V izjavi za medije je sodišče povedalo, da je stavka onemogočila nemoteno delovanje v nekaterih od največjih bolnišnic države, delavci pa imajo čas do torka, da se vrnejo na svoja delovna mesta. Zakoni JAR prepovedujejo stavke najnujnejših delavcev. Kljub temu pa so se člani Sindikata učiteljev, medicinskih in podpornih delavcev (NEHAWU) odločili za stavko proti arogantnosti oblasti.

Če so ti delavci res tako zelo nujni za nemoteno delovanje države si zaslužijo dostojno plačilo. Tu pa leži tudi povod za stavko. Delavci so zahtevali 10% povišico, vlada pa je za medicinske delavce odobrila povišanje samo za 4,7%. Pri stavki zato vztrajajo. V nedeljski izjavi za medije so povedali da: “nobena mera pregona in zastraševanja s strani države nas ne bo odvrnila od uporabljanja delavskih pravic!”

Zola Saphetha, predsednica sindikata pa je pritisk vlade nad delavci opisala tako: ”demonstracijo do katere mere je oblast pripravljena spodkopavati in uničevati mehanizme kolektivnih pogajanj in na kakšen način si vlada želi razreševati konflikte z delavskim razredom”.

Več kot očitno se zgodovina ponavlja, sporočilo pa je jasno: če se bomo skupaj borili proti krivicam, bodo oblastniki nad nas poslali vsa možna pravna sredstva, da bi nas ustavili. Se jim bomo pustili?