Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

SPOMENIK IZGUBLJENI SAMOSTOJNOSTI

Matija Sirk, 10. 05. 2023

Kučan v dnevniku

Ne smemo se pustiti zavesti liberalnim ideologom, da smo samostojni postali leta 1991. Takrat smo samostojnost kvečjemu izgubili.

Samo spomnite se na Gibanje Neuvrščenih, preko katerega smo bili največja svetovna diplomatska sila. Spomnite se, da smo delali v naših tovarnah. Da smo jih samoupravljali skupaj. Da smo se osamosvojili kolonialnega jarma Avstro-Ogrske in kot mačka nažgali naci-fašistične okupatorje z vsemi kolaboranti vred. To je bila samostojnost! To so bili časi, ko so si naši narodi pisali svojo zgodovino sami.

Pa danes v »samostojni« Sloveniji? Lastno zakonodajo nam piše EU po nareku Nemčije. Če se jim ne uklonimo, nam pa naložijo velike kazni zaradi »neusklajenosti z zakonodajo EU«. Delamo za en kurac plače v nemških, avstrijskih, italijanskih, … tovarnah. Še prehrambeno nismo samostojni! Kljub rodovitnosti naše dežele je bila lani le slaba šestina sadja, ki smo ga pojedli, slovenskega porekla [1]. Po starem reklu »pare niso problem, para nema« smo se znebili lastne valute in se tako prepustili finančnim mahinacijam centralnih bank v Nemčiji. Je to samostojnost? Smo na to res lahko ponosni?

1991 nismo dobili samostojnosti, fasali smo privatizacijo in neo-kolonizacijo Slovenije. Iz naroda herojev smo zopet postali narod hlapcev. Delamo za naše bivše okupatorje in temu pravimo svoboda. Pa kdo je tu nor?

In potem se prikaže toti Kučan in reče, da bi zamenjal spomenik revolucije s spomenikom samostojnosti. Ker »Na tem zgodovinsko simbolnem kraju zdaj stoji spomenik, posvečen nekemu drugemu pomembnemu času naše zgodovine, ki na žalost še zmeraj deli naš narod. Pripada naši preteklosti, je simbol hotenj tistega časa. Novi čas potrebuje svoj simbol.«[2]

Pa koga ta človek zajebava? Mar res misli, da se nihče danes ne spomni več življenja pred dobrimi tridesetimi leti? Mar misli, da bomo ostali tiho in se sprijaznili s pranjem naše zgodovine? Narod, ki se ne postavi v bran svoji zgodovini, si prihodnosti ne zasluži.

Spomenik revolucije tako ni le nek »simbol preteklega časa« - je simbol naše prihodnosti. Kot tak mora ostati pred državnim zborom. Lahko pa zraven postavimo majhno plaketo v opomin, da si liberalizma ne moremo več privoščiti. Da ne smemo oblasti nikoli več dovoliti razprodati vsega našega. Nikoli več.