Delavka, delavec!

Članstvo v sindikatu ni le pravica, je dolžnost. Sindikaliziraj se že danes!

Zuckerbergova odgovornost in Muskov Twitter

Jakob Sirk, 15. 11. 2022

Zuckerbergova virtualna podoba odpušča

V sredo, 9. novembra, je Facebook začel množično odpuščati zaposlene. Odrezali jih bodo več kot 11.000. Zuckerberg pravi, da bo prevzel odgovornost za svojo odločitev in da so težki časi za vse.

Zgolj teden po Muskovem nakupu Twitterja, so tudi tam začeli odpuščati. Odpustili so jih že več kot 3.800. Po prvem krogu odpovedi so odpustili še 4.400 Twitterjevih pogodbenih delavcev. Brez kakršnegakoli odpovednega roka so jim preklicali pogodbe in preprečili dostop do sistema.

Mar je balonček visokotehnoloških podjetij počil? Facebook je v preteklih letih razsipno trošil, kopičil uporabnike, kupoval podjetja, kot sta Instagram in WhatsApp, ter svoje zaposlene zasipal z raznimi ugodnostmi. Niti nadzor EU nad njegovimi praksami varovanja zasebnosti podatkov in moderacija vsebin nista ogrozili njegove finančne uspešnosti. Delnice so še rasle, prihodki pa naraščali. Septembra 2021 je bila Meta (matična firma Facebooka) še ocenjena na več kot 1.000 milijard dolarjev. Le v enem letu, do tega meseca, je padla na “zgolj” 300 milijard.

Zuckerberg je znižanje pripisal prehitri rasti med pandemijo, ko je porast spletne trgovine povzročil porast prihodkov. Mislil je, da bo premik trajen, zaradi česar je povečal porabo.

"Na žalost se to ni izšlo tako, kot sem pričakoval," je dejal Zuckerberg. "To sem naredil narobe in prevzemam odgovornost za to."

Zanima nas, na kakšen način je prevzel on odgovornost. Zdi se, da vse posledice njegovih napak čuti 11.000 odpuščenih delavcev. Pa tudi tisti, ki zdaj opravljajo isto količino dela kot so prej skupaj, pa še za manjšo plačo za povrh. Himanshu V je bil odpuščen zgolj dva dni po tem, ko se je zaradi zaposlitve v Facebook-u preselil v Kanado. Kaj se bo zgodilo z njegovo delovno vizo?

Twitter po drugi strani, ni niti obvestil vseh, ki so izgubili službo. Mnogi so ugotovili, da ne delajo več za podjetje, šele ko so nenadoma izgubili dostop do notranjih sistemov Twitterja. Spet drugi so to ugotovili z branjem poročil o rezih. Nekateri delavci so zdaj zaskrbljeni, da ne bodo plačani za zadnja dva tedna dela. Nekatere delovne skupine so tako 4. novembra ostale brez ene same osebe zaposlene za polni delovni čas.

Odpuščanja prihajajo ob koncu turbulentnega tedna na Twitterju. V sredo je podjetje začelo uvajati novo naročnino “Twitter Blue”, ki omogoča “Verified” status, a so morali začasno omejiti prijave manj kot dva dni kasneje, potem ko so jo preplavili troli. Musk naj bi zaposlenim rekel, da Twitter izgublja toliko denarja, da bankrot ni izključen.

Izkazalo se je, da Musk le ni tako dober podjetnik kot pravi. In kot pri Facebooku posledice njegovih napak nosijo drugih - 3.800 odpuščenih zaposlenih in 4.400 pogodbenikov.